DANAS JE PRAZNIK SVETOG ADRIJANA I NATALIJE: Veruje se da jedan običaj DONOSI SREĆU
Važan datum, Foto: Wikipedia

SPC

DANAS JE PRAZNIK SVETOG ADRIJANA I NATALIJE: Veruje se da jedan običaj DONOSI SREĆU

Adrijan i Natalija bili su muž i žena, plemenitog i bogatog roda iz Nikomidije

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan sećanja na Svete mučenike Adrijana i Nataliju, mladi bračni par koji je živeo u IV veku.

Adrijan i Natalija bili su muž i žena, plemenitog i bogatog roda iz Nikomidije. Adrijan je bio načelnik pretora i neznabožac, a Natalija potajna hrišćanka. Legenda kaže da nije bilo lepšeg i skladnijeg para u čitavoj Nikomidiji i da je njihova ljubav bila na daleko poznata.

Međutim, oni su u braku živeli samo trinaest meseci. Kada je car Maksimijan posetio Nikomidiju, naredio je opšti progon hrišćana. U njemu je učestvovao i Adrijan koji je popisivao imena hrišćana.

Videvši te ljude i njihove vrline, i sam je jednog dana sebe stavio na taj spisak. Natalija se obradovala tome, pa se i ona priključila Adrijanu i ostala uz njega do samoga kraja.

S obzirom da su ovi supružnici primer kako se treba ponašati u braku (biti sve vreme uz bračnog partnera), u njihovu čast čita se molitva.

Veruje se da supružnici danas treba da im upale sveću u crkvi i pomole se ovim rečima:

“Mu.enici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.”

Bonus video:

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.