NOVA PREVARA HARA: Pazite gde ostavljate svoje podatke, evo o čemu se radi!
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

au

NOVA PREVARA HARA: Pazite gde ostavljate svoje podatke, evo o čemu se radi!

Agencija za privredne registre nedavno je upozorila privredne subjekte da ne nasedaju i ne uplaćaju ništa na osnovu dopisa koji su dobijali a koji su umeli da zbune

Objavljeno:

Tehnologija napreduje iz dana u dan, ostavljamo svoje lične podatke maltene "svuda", redovno koristimo internet i ostale alate kako bismo obavljali uobičajene aktivnosti - ali sve to dolazi sa nekim rizikom, nekom cenom.

Prevare, pritom, haraju non-stop: bilo da je reč o onlajn svetu ili klasičnim, fizičkim uplatnicama. Preduzetnici su takođe često na meti.

Agencija za privredne registre nedavno je upozorila privredne subjekte da ne nasedaju i ne uplaćaju ništa na osnovu dopisa koji su dobijali a koji su umeli da zbune.

Takvim dopisima, dodaje se, privredni subjekti se dovode u zabludu. Slično se dogodilo i ranije. Tada su se pozivali preduzetnici i direktori privrednih društava da obrate pažnju na prevaru i da nikako ne uplaćuju 4.500 dinara koliko je iznosila navodna naknada za upis u registar.

Prevara
foto: Printscreen/Facebook

Treba biti pažljiv i kod drugačije vrste ponude, jer pojedine firme posluju tako na ivici zakona, pa na prvi mah nije reč o prevari, jer nude i razne programe za unapređenje poslovanja.

Nedavno je jedna korisnica Fejsbuka, u okviru grupe "Ja, Preduzetnik Grupa", objavila lažnu uplatnicu koju je dobila.

"Stiglo mi je u petak pismo za moje novoosnovano preduzeće, sa uplatnicom iz neke Poslovne baze Srbije, da se uplati 4.000 dinara. E sad, pitanje, da li to uplatiti ili ne? Da li je u pitanju neki porez za bud**e ili ne?", napisala je ona.

Mnogi su odgovorili na ovaj post, sa stavom da je reč o prevari.

"Ma kakvi, ništa ne uplaćujte"; "Baš tako, porez na bud**e. Zanemarite i ništa ne plaćajte"; "Zovite svog knjigovođu"; "Preeeevara" i "To stalno šalju. Pocepaj i baci u đubre", samo su neki od brojnih komentara.

Osim toga, javio se i jedan korisnik mreže koji je podelio printskrin svoje SMS prepiske, gde se vidi sledeći tekst: "Poštovani, izvršite uplatu danas po fakturi broj ***. IZNOS: I rata 4.900 dinara".

Takođe je naveden poziv na broj, žiro račun, primalac i svrha uplate. Kod dela "primalac" piše: Poslovni Imenik Srbije, a za svrhu stoji naznačeno: Marketing na portalima POSLOVNE STRANE.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.