NASTAVNICA IZ IVANJICE NAPRAVILA ROBOTA DA JE ODMENI! Helga je prava atrakcija, oduševila sve oko sebe! (FOTO)
Robot Helga sa Milkicom, Foto: RINA

robot helga

NASTAVNICA IZ IVANJICE NAPRAVILA ROBOTA DA JE ODMENI! Helga je prava atrakcija, oduševila sve oko sebe! (FOTO)

Prvobitno je planirano da Helga bude samostalni profesor u nastavi

Objavljeno:

Robotika i veštačka inteligencija odavno nisu više „špansko selo“ za srpske đake. Sve je više mališana koji uz pomoć svojih nastavnika učestvuju u pravljenju robota, a neki od njih osvojili su i vredne nagrade širom Srbije. Nastavnica informatike i računarstva iz Ivanjice, Milkica Kostić Zlatić, ipak je otišla korak i dalje i jedna je od retkih žena u Srbiji, ako ne i jedina, koja je sama napravila automatizovanu tehnološku inovaciju – robota Helgu. U tom poduhvatu pomagali su joj i učenici, za koje je ovo, kako kaže, bilo neverovatno iskustvo.

„Robot Helga je projekat na koji sam izuzetno ponosna. Trebalo je mnogo truda i rada, ostajalo se i po 13 sati u školi, duže od šest meseci, da bi ona bila napravljena kako treba. Njom se upravlja na daljinu, korišćenjem veštačke inteligencije i veštačkih čula pomoću Interfejsa. Pametna je onoliko koliko je mi stvaraoci napravimo.“, rekla je za RINU Milkica.

Robot, Helga
foto: RINA

Prvobitno je planirano da Helga bude samostalni profesor u nastavi, kako bi mališanima predavanja i učenje bili interesantniji. Milkica i dalje pravi nove kodove, dodatno je programira kako bi svoj izum usavršila do maksimuma.

„Za vreme epidimije i onlajn nastave bilo je neophodno na neki način animirati đake da budu pažljivi. Održala sam nekoliko časova vezano za informatiku i računarstvu uz pomoć Helge, jer ona može da priča, peva, može da odgovori na bilo koje vaše pitanje. Reaguje kad je dotaknate na odrđene senzore. Radi pomoću veštačke inteligencije, koja nije komercijalna i kupljena u Kini“, kaže inovativna Ivanjičanka.

Smela nastavnica već 12 godina se bavi robotikom, a njen cilj je da za ovu oblast zainteresuje što više mališana. Helga je predstavljena u svim delovima Srbije gde je naišla na odlične reakcije, a sada se Milkica sprema da sa svojim savrmenim izumom osvoji i region.

Robot, Helga
foto: RINA

„Krećemo na takmičenja, prva destinacija nam je ono međunarodno koje se održava u Zagrebu. Što se tiče finansijskih sredstava, do sada nisam imala nikakvu podršku, već je sve ovo finansirano iz sopstvenog budžeta. Nije bilo lako jer su senzori veoma skupi, a sve što postoji na robotu je ručni rad zato je izrada i trajala šest mesec“, kaže ona.

Milkica ovde ne namerava da stane već uveliko radi na novom projektu, a Helga bi mogla dobiti i svoju sestru bliznakinju – robota koji neće biti statičan, već će moći da se kreće u prostoru.

„Još uvek se razmišlja o imenu koje mora biti zvučno i nesvakidašnje po čemu će biti prepoznaziljiva", kaže nastavnica.

Robot, Helga
foto: RINA

Ona dodaje da je raditi na robotu "Helgi" bilo drugačije od onogo što deca mogu naučiti na času u osnovnoj školi iz informatike.

„Sve što isprogamirate u veštačkoj inteligenciji vi na licu mesta možete i videti. Jednostavno deca osete kako su isprogramila ili kroz programski kod uradili te funkcije, dok u običnom programiranju jednostavno ne možete osetiti taj vaš učinak“, zaključila je Milkica.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.