IGUMANIJA NIJE JELA, NI PILA SEDAM DANA! Poslednja nada je bio manastir RALETINAC GDE SE DOGODILO ČUDO! (FOTO)
Igumanija Evgenija, Foto: Aleksandra Čolić

neverovatno

IGUMANIJA NIJE JELA, NI PILA SEDAM DANA! Poslednja nada je bio manastir RALETINAC GDE SE DOGODILO ČUDO! (FOTO)

Obraduje se svakom posetiocu u manastiru, a korone se kako kaže ne plaši ni malo

Objavljeno:

Manastir Raletinac nastao je u 15. veku i nalazi se u blizini Rekovca, a njegova igumanija je mati Evgenija, koja se zamonašila pre više od pola veka.

Igumanija se zamonašila sa samo 12 godina, a ako mislite da je roditelji nisu podržavali u tome varate se. Njeni roditelji su bili veliki vernici i bili su ponosni na to što im je ćerka u manastiru. Upravo nekoliko godina pre nego što se zamonašila ovo je postao ženski manastir.

Igumanija
Igumanijafoto: Aleksandra Čolić

Za Raletinac se vezuje usmeno predanje da ga je podigla Sveta Raletina, jedna od tri sestre, koje imaju svoje manastire u okolini. Druge dve sestre su se zvale Sara i Dena, a njihovi manastiri su Sarinac i Denkovac. Sveta Raletina je jedina sestra kojoj se mošti nalaze u grobnici u Raletincu, dok su posmrtni ostaci druge dve sestre u kivotu njihovih manastira.

1 / 4 Foto: Aleksandra Čolić

Priča o igumaniji Evgeniji je priča o čudu koji postoji do dana današnjeg.

- Igumanija se kao mala devojčica iscelila na grobnici Svete Raletine. Imala je samo sedam godina i nije ništa jela i pila sedam dana. Roditelji su je na rukama doneli iz sela Sugobine ovde, kod igumana Gravrila. On ju je spustio na grobnicu i čitao molitvu. Bila je toliko loše da su njeni roditelji poneli sveću, jer su mislili da može da umre na putu do manastira. Kada je otac Gavrilo pročitao molitvu ona je brzo tražila da jede i pije i oporavila se. Pet godina kasnije došla je u manastir i tu je već 58 godina - priča monahinja manastira.

Igumanija
Igumanijafoto: Aleksandra Čolić

Igumanija prkosi bolesti i vremenu, a njena čistota može se primetiti u njenim očima. Veoma je radosna i čini se kako joj ništa nije teško. Monahinje svedoče da ona i u tim godinama radi sve poslove u manastiru, a posebno joj je uživanje kuvanje. Kuva od svoje 12-te godine i kažu da ukusniju hranu ne zna niko da spremi u manastiru. Posebno je zanimivo to što igumanija nikada nije gledala film niti slušala muziku koja nije crkvena.

Obraduje se svakom posetiocu u manastiru, a korone se kako kaže ne plaši ni malo. Izbegava posete lekaru, svoju sudbinu prepušta Bogu, a dužnost igumanije stavlja na prvo mesto.

Igumanija
Igumanijafoto: Aleksandra Čolić

Ukoliko niste bili u prilici da posetite manastir Raletinac i upoznate ovu divnu igumaniju sigurno se nećete pokajati ukoliko to uradite. Prilikom posete pomolite se nad grobnicom Svete Raletine i umijte se lekovitom vodom sa česme ispred manastira. Sigurno ćete osetiti spokoj i blagostanje, što se može osetiti samo u ovakvim svetinjama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.