STIŽE JOŠ NOVCA OD DRŽAVE! Treći krug isplata pomoći još uvek traje!
Novac, Foto: Profimedia

POMO DRŽAVE

STIŽE JOŠ NOVCA OD DRŽAVE! Treći krug isplata pomoći još uvek traje!

Za ovaj novac oni neće morati da se prijavljuju što je i ranije bio slučaj

Objavljeno:

Danas će biti isplaćena peta rata sektorske pomoći za autoprevoznike. Svakom od njih na namenske račune biće uplaćeno po 600 evra po svakom autobusu i to je pretposlednja od ukupno šest rata koliko je predviđeno isplata u okviru trećeg paketa podrške. U septembru kreću i isplate građanima, a prvi na redu koji će dobiti novac od države su penzioneri.

Svi penzioneri, njih ukupno 1,7 miliona, moći će da računaju na mnogo više od prvobitno obećanih 80 evra, a isplate će ići i u ovoj i u narednoj godini. Oni će praktično moći da računaju na ukupno 5 povećanja.

Penzioneri do kraja godine tako treba da očekuju uplatu od 100 evra. Od 20. do 22. septembra biće im isplaćemo po 50 evra pomoći.

Drugu uplatu od 30 evra treba da očekuju u novembru kada će ovaj iznos dobiti i ostali punoletni građani. Treća i poslednja uplata u ovoj godini, od 20 evra, penzionerima sleduje u decembru.

Za ovaj novac oni neće morati da se prijavljuju što je i ranije bio slučaj.

Osim ove uplate u decembru, nova je informacija, i o pomoći penzionerima koja će ići početkom naredne godine. Njima će krajem februara 2022. najkasnije do početka marta biti isplaćeno po 20.000 dinara (oko 170 evra).

Penzionere će istovremeno sledovati i godišnje povećanje primanja koje će stupiti na snagu početkom naredne godine i koje će iznositi pet odsto na svaku penziju.

Praktično primanja svih 1,7 miliona penzionera biće za toliko uvećana od januara 2022.

To bi na prosečnu penziju od oko 29.300 dinara iznosilo 1.465. dinara.

Građani: 30 plus 20 evra

Prva uplata na koju ima pravo više od 6 miliona punoletnih stiže u novembru.

Tada stiže 30 evra pomoći i to je drugi deo pomoći koji je najavljen još početkom godine. Za ovaj iznos, prijava je bila u maju s obzirom na to da je reč o drugom delu podrške koja je ukupno iznosila 60 evra.

U decembru, za sve punoletne, sledi i nova podrška od 20 evra. Detalji za ovu isplatu, uslove i način prijave, biće naknadno saopšteni.

Kalendar isplata

25. avgust: Peta rata podrške autoprevoznicima (600 evra po autobusu) poslednja nedelja septembra - poslednja šesta rata podrške autoprevoznicima (600 evra po autobusu) Od 20. do 22. septembra: 50 evra pomoći penzionerima Sredina novembra: Drugih 30 evra pomoći punoletnim građanima, uključujući i penzionere Decembar: Poslednjih 20 evra svim građanima, uključujući i penzionere Januar 2022. Linearni rast penzija od pet odsto Januar 2022. Povećanje plata u javnom sektoru Kraj februara/početak marta 2022. 20.000 dinara penzionerima

Sledi povećanje najmanjih plata

I dalje, između Vlade, sindikata i poslodavaca traju pregovori oko minimalnih zarada i njihovog novog iznosa za narednu godinu. Reč je o zaradama koje prima oko 350.000 ljudi. Kako je najavljeno, Vlada će ići na povećanje minimalca na 35.012 dinara, što bi bio rast za oko 3.000 dinara u odnosu na aktuelnu minimalnu zaradu.

Sindikati traže i do 40.000 dinara.

Pozivajući se na pređašnje iskustvo, i poslodavci i sindikati, istovremeno gaje malo nade da će se ove godine postići dogovor i naći sredina. Tako, tvrde da bi se istorija još jednom mogla ponoviti i da bi država mogla da bude spremna na "neki ustupak".

- U slučaju da se dogovor ne postigne, visinu minimalne zarade će, kao što je to bio slučaj prošle godine, utvrditi Vlada. Imajući u vidu ono što nudi država i što traže sindikati vrlo je moguće da vlada pristane na neki minimalni ustupak u odnosu na 35.012 dinara, koliko je juče ponudila na sastanku sa sindikatima. Računamo da bi taj ustupak mogao da bude nekih hiljadu dinara, možda i nešto više - kaže naš izvor.

Ukoliko tri strane, koje učestvuju u pregovorima, ne nađu zajedničko rešenje, konačnu odluku donosi Vlada.

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.