NOVE MERE NA POMOLU? Tiodorović otkrio šta bi moglo da se promeni zbog povećanog rasta broja OBOLELIH!
Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen Kurir Tv

pažnja

NOVE MERE NA POMOLU? Tiodorović otkrio šta bi moglo da se promeni zbog povećanog rasta broja OBOLELIH!

Ugostitelje, ali i goste zanima da li će biti kakvih izmena što se tiče radnog vremena, i da li će biti ikakvih ograničenja

Objavljeno: 21:20h

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže za "Blic" da ima mnogo tema za razgovor na predstojećoj sednici kriznog štaba koja je planirana za sutra, ali da je osnovna tema ocena epidemiološke situacije, koja se bitno promenila od poslednjeg zasedanja.

Tiodorović kaže da okupljanja i manifestacije koje se održavjau tokom avgusta imaju dobru kontrolu, osim okupljanja na sportskim događajima koja se problematična.

- Dosta toga se promenilo od pre mesec dana, kada smo zasedali. U smislu ocene, epidemiološka situacija je nepovoljna, s obzirom na broj pozitivnih, na broj hospitalizovanih… Čak iako ima nekih lakših kliničkih slika, ne treba ih uzimati neozbiljno, jer nije trenutak. Potreban je ozbiljan pristup, jer će virus nastaviti da se širi ako ne budemo preuzeli odgovarajuće epidemiološke mere. Što se tiče konkretnih mera, smatram da ove postojeće mere koje nikada nisu ukinute, maska u zatvorenom, fizička distanca i dezinfekcija, da njih treba oštro kontrolisati. Dakle, pooštravanje kontrole mera, pooštravanje kažnjavanje rada i komunalne milicije i inspekcijskih službi, to nam je ovog trenutka neophodno - kaže profesor Tiodorović.

Ne očekuje se skraćivanje radnog vremena

Ugostitelje, ali i goste zanima da li će biti kakvih izmena što se tiče radnog vremena, i da li će biti ikakvih ograničenja. Profesor Tiodorović kaže za "Blic" da ne očekuje da se tu išta menja osim pojačane kontrole.

- Ne verujem da će u ovom trenutku doći do toga da ćemo ograničavati radno vreme, da treba neke objekte zatvarati, verujem da će to još uvek biti stvar za neki naredni period, da to nije neophodno sada. Vrlo rigorozno treba tražiti kontrolu mera kod različitih manifestacija, sportskih, muzičkih… Problem su sportske manifestacije, kod muzičkih se može reći da su mnogo ozbiljniji, tu mislim na festivale, i da su dobro organizovani, što ne bih rekao za neke nastupe estradnih umetnika, primećujem da se tu ne poštuju mere - priča epidemiolog za "Blic".

Škola, vakcinacija…

Počinje škola, a na ovu temu se dosta govorilo i nagađalo kako će početi. Ipak, prema rečima epidemiologa, škola počinje regularno.

- Možemo reći da mogu svi regularno da krenu, s tim da se nose maske i dalje, na svim nivoima. Takođe, tu je i preporuka za vakcinaciju od 12 godina pa naviše, posebno mislim da ćemo morati da preporučimo vakcinaciju studenata koji stanuju u domovima. Imali smo iskustvo iz jula, iz novembra, decembra, prošle godine. Takođe i zdravstveni radnici bi trebalo obavezno da se vakcinišu, da prosvetnim radnicima treba jaka preporuka za vakcinaciju i zbog njihovog zdravstvenog stanja i zbog dece s kojom rade. To isto važi i za vrtiće. Verovatno ćemo imati ozbiljnu diskusiju i sa svima onima koji ne misle tako - kaže profesor Tiodorović.

Kovid propusnice

O kovid propusnicama se u poslednje vreme sve ćešće u javnosti govori pa je sve izvesnije da će ih biti i Srbiji. Primera radi, to su već uvele Francuska, Italija, Velika Britanija…

- Mi smo za i za tako nešto nam treba preporuka eksperata prava da se posle neko ne bi pozivao na ljudska prava, iako vidimo da je to uvedeno u velikom broju evropskih zemalja. Ako neko ima zeleni karton ili kovid propusnicu, to bi značilo da je ili vakcinisan, ili je testiran, ili je bolovao i preboleo. Ne može niko da kaže da je neka diskriminacija, jer ne možeš da kažeš da je nešto samo za vakcinisane. Pravnici treba najzad da kažu šta je to što je po zakonu i ustavu, a u korist očuvanja zdravlja - kaže profesor Tiodorović.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.