AFRIČKA KUGA SVINJA DETEKTOVANA U NEGOTINU: Još jedno područje proglašeno zaraznim, brzo se ŠIRI!
Svinje, Foto: Emilija Jovanović

užas

AFRIČKA KUGA SVINJA DETEKTOVANA U NEGOTINU: Još jedno područje proglašeno zaraznim, brzo se ŠIRI!

Uprava za veterinu naložila je na zaraženom području popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje

Objavljeno:

Bolest afrička kuga svinja, nakon što se pojavila u Šarkamenu i Trnjanu, evidentirana je i kod domaćih svinja u selu Sikole u opštini Negotin.

Rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sikole je u poluprečniku od tri kilometra proglašeno za zaraženo, a teritorija u poluprečniku od 10 kilometara od Sikola za ugrožena. To su sela Popovica i Brestovac u opštini Negotin, kao i Metriš, Dubočane, Glogovica i Salaš na teritoriji Zaječara.

Uprava za veterinu naložila je na zaraženom području popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje, ali i obeležavanje i registraciju svih neobeleženih svinja uz klinički pregled pod nadzorom veterinarskog inspektora. Zabranjeno je hranjenje svinja pomijama, a naloženo je i niz drugih mera kako bi se ova bolest iskorenila.

Pored Sikola, afrička kuga svinja nedavno je registrovana i u ovdašnjim selima Šarkamen i Trnjane, a za zaraženo područje se i dalje smatra lovište Negotinska krajina, ali i lovišta Miroč na teritoriji Majdanpeka, Negotina i Kladova, Alija na teritoriji opštine Negotin, Ključ i Živica u Kladovu, Bakar u Boru, Todorova reka u Majdanpeku i lovište Nacionalnog parka “Đerdap” u Golupcu, Majdanpeku i Kladovu kod kojih je ova zarazna bolest evidentirana još u junu kod populacije divljih svinja.

(Espreso/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.