MINISTAR SELAKOVIĆ POSETIO NAMIBIJU: Dve zemlje veže tradicionalno prijateljstvo i uzajamna podrška
Nikola Selaković, Foto: Beta/Branislav Božić

poseta

MINISTAR SELAKOVIĆ POSETIO NAMIBIJU: Dve zemlje veže tradicionalno prijateljstvo i uzajamna podrška

Na sastanku sa predsednikom Namibije Hajgom Geingobom (Hage Geingob), šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija zainteresovana za svestrano unapredjenje političkog dijaloga kroz razmenu poseta na visokom nivou, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Namibiji sa najvišim zvaničnicima te države i ocenio da dve zemlje veže tradicionalno prijateljstvo i uzajamna podrška.

Na sastanku sa predsednikom Namibije Hajgom Geingobom (Hage Geingob), šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija zainteresovana za svestrano unapredjenje političkog dijaloga kroz razmenu poseta na visokom nivou, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je izrazio zahvalnost na podršci Namibije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, rekavši da dve države imaju obostrani interes da saradjuju na multilateralnom planu.

Sagovornici su konstatovali da postoji zajednički interes za unapredjenje ekonomske saradnje, a Selaković je kazao da su srpska preduzeća spremna da se posle dužeg vremena vrate na afrički kontinent, navodi se u saopštenju.

Dodao je da je ekonomske odnose Srbije i Namibije moguće znatno unaprediti u brojnim oblastima kao što su infrastruktura, poljoprivreda, rudarstvo, farmacija.

Selaković je obavestio Geingoba o predstojećem obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu i izrazio očekivanje da će šefica diplomatije Namibije doći na skup.

Šef srpske diplomatije se sastao i sa predsednicom Vlade Namibije Sarom Kugongelvom Amadilom (Saara Kuugongelwa-Amadhila), sa kojom je razgovarao o više tema od zajedničkog interesa za dve države, piše u saopštenju.

Selaković je sagovornici preneo žaljenje Srbije i njenih gradjana zbog života koje je u Namibiji odnela epidemija virusa korona i izrazio nadu da će srpska donacija antikovid vakcina u izvesnoj meri olakšati epidemiološku situaciju u toj zemlji.

Premijerka i predsednik Namibije izrazili su zahvalnost za srpsku donaciju vakcina protiv korona virusa.

Selaković je sa najvišim zvaničnicima Namibije razgovarao i o programu "Svet u Srbiji". U okviru tog programa u Srbiji studiraju i mladi iz Afrike, a Selaković je naveo da je veliki broj studenata sa afričkog kontinenta u prošlosti stekao visoko obrazovanje u Beogradu.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media