ZVANIČNICI LIBANA IZRAZILI VELIKU ZAHVALNOST PREMA SRBIJI: Humanost nema cenu!
Foto: Boško Karanović

zahvalnost

ZVANIČNICI LIBANA IZRAZILI VELIKU ZAHVALNOST PREMA SRBIJI: Humanost nema cenu!

Selaković se danas, prvog dana zvanične posete Libanu, odvojeno sastao i s predsednikom Libana Mišelom Aunom i premijerom Hasanom Dijabom

Objavljeno: 19:31h

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Bejrutu, gde boravi u zvaničnoj poseti Libanu, da su zvaničnici Libana iskazali veliku zahvalnost Srbiji na nesebičnoj pomoći i donaciji vakcina toj zemlji.

Selaković je danas u Bejrutu uručio 20.000 doza vakcina Sputnjik V protiv virusa korona, prvi deo pomoći od 40.000 vakcina koje je Srbija poklonila Libanu.

- Prvog dana moje zvanicne posete Libanu, u ime Vlade Srbije i Republike Srbije uručili smo našim libanskim prijateljima donaciju prvih 20.000 doza vakcine Sputnjik V protiv Kovida-19“- rekao je Selaković.

Donaciju vakcina je primila zamenica premijera, ministarka odbrane i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Libana Zejna Akar, koja je izrazila zahvalnost na donaciji, i upoznala šefa srpske diplomatije sa epidemiološkom situacijom u toj bliskoistocnoj zemlji.

Selaković se danas, prvog dana zvanične posete Libanu, odvojeno sastao i s predsednikom Libana Mišelom Aunom i premijerom Hasanom Dijabom.

ef srpske diplomatije je preneo da su na svim sastancima zvaničnici Libana iskazali veliku zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, Republici Srbiji i njenim građanima na nesebičnoj pomoći i donaciji vakcina, ali i na donetoj odluci o donaciji 45 tona prehrambenih proizvoda narodu Libana.

- Narod Libana se nalazi u ne tako jednostavnoj, već u prilično izazovnoj situaciji, jednoj od najtežih od nastanka Republike Liban“, - naveo je ministar

Selaković je istakao da je na sastancima bilo reči i o drugim vrstama pomoći koje bi Srbija eventualno mogla da pruži prijateljskom Libanu, kao i o različitim vidovima poboljšanja bilateralne saradnje, ne samo na polju saradnje dva ministarstva spoljnih poslova već naročito na polju ekonomije.

- Razgovarali smo o svemu onome što bi moglo da posluži narodu Libana i Republici Liban od srpskih iskustava, a na planu njihovog ekonomskog oporavka za kojim ova zemlja i te kako žudi - kazao je Selaković.

Naglasio je da su se libanski zvaničnici posebno interesovali za ekonomske uspehe koje beleži Srbija i za sve što je urađeno, naročito od 2014. godine na polju fiskalne konsolidacije, ekonomskog oporavka, reindustrijalizacije zemlje, ozbiljne izgradnje infrastrukture, kako putne, tako i socijalne, zdravstvene i obrazovne, ali i za, kako kaže, ključ uspeha u borbi Srbije protiv pandemije korona virusa.

Selaković je rekao da su zvaničnici Libana iskazali snažnu i principijelnu podršku stavovima Srbije po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i podršku nastavku dijaloga u traženju rešenja za Kosovo i Metohiju.

Dodaje da su izrazili i veliko zadovoljstvo činjenicom da će Beograd u oktobru ove godine, posle 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, ponovo biti domaćin desetinama šefova država, vlada i ministara spoljnih poslova koji će iz celog sveta doći u prestonicu Srbije.

Selaković je libanskim zvaničnicima zahvalio na principijelnoj i aktivnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i uručio pozivno pismo za učešće na obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu, dodaje se u saopštenju MSP-a.

Ssef srpske diplomatije boraviće i sutra u zvaničnoj poseti Libanskoj Republici, a sastaće se, između ostalih, sa komandantom UNIFIL-a, general-majorom Stefanom Del Kolom, i posetiti pripadnike Vojske Srbije u misiji UN u Libanu.

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.