ZAŠTO NE NAPRAVITI KONCERT U PEĆINI? Veličanstvena dvorana Resavske pećine decenijama čeka UMETNIKE! (FOTO)
Resavska pećina, Foto: Aleksandra Čolić

nastup ispod zemlje

ZAŠTO NE NAPRAVITI KONCERT U PEĆINI? Veličanstvena dvorana Resavske pećine decenijama čeka UMETNIKE! (FOTO)

Dvorana je dobila ime koncertna po izuzetnoj akustičnosti, a dovoljne je veličine da ispuni uslove za pravi koncert

Objavljeno: 19:01h

Resavsku pećinu obiluje nakit kakav se retko viđa u svetu. Druga pećina po lepoti u Evropi nalazi se u blizini Despotovca. Međutim, pored nakita pećina je specifična i po dvorani koja se nalazi u njenom srcu.

Resavska pećina, Resavska, Dvorane
foto: Aleksandra Čolić

Ukoliko ste tamo bili sigurno ste bili očarani njenom visinom i lepotom. Ime joj je "Koncertna dvorana" ili "Centralna", a u njoj se nalazi nekoliko stalagmita koji se svojim oblikom izdvajaju od drugih.

Jedan od njih je kip "majke sa detetom" visok 12 metara i ceo stalagmit je crvenog, dok su lica deteta i majke jedino od belog kristala. Nemoguće je ne diviti se ovom simbolu Resavske pećine i čudu prirode.

Resavska pećina, Resavska, Dvorane
foto: Aleksandra Čolić

U ovoj dvorani se nalazi i stub na koji se oslanja celokupna pećina. On je poseban po tome što je visok 20, a širok 12 metara. Sastoji se od krečnjačkih blokova - "pršljenova", koji pokazuju smenjivanje perioda suše i vlage.

Pored pomenutih značajno je pomenuti i "okamenjeni vodopad" na samom ulazu u ovu dvoranu, kao i "krivi toranj u Pizi". Dužina dvorane je 60 metara, visoka je 28, a široka 40 metara.

Resavska pećina, Resavska, Dvorane
foto: Aleksandra Čolić

Dvorana je dobila ime koncertna po izuzetnoj akustičnosti, a dovoljne je veličine da ispuni uslove za pravi koncert. Nekoliko puta su oni i održavani od trenutka kada je pećina otvorena za posetioce, ali zašto to i sada nije praksa? Pećina je ponos Srbije, te bi verovatno bilo kom umetniku bila čast da nastupi na tom mestu.

1 / 15 Foto: Aleksandra Čolić

Jedina ograničavajuća okolnost je temperatura u pećini, koja je izuzetno niska. Taj problem mogao bi da se reši organizovanjem kraćeg događaja. Da li biste vi došli na koncert u Resavsku pećinu i šta mislite da li je to dobra ideja?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.