SLEPI MIŠEVI SU POMOGLI SRBIMA U BORBI PROTIV TURAKA: Došli su iz srpske pećine koja je JEDINSTVENA U SVETU!
Ribnička pećina, Foto: Rina

dragulj srbije

SLEPI MIŠEVI SU POMOGLI SRBIMA U BORBI PROTIV TURAKA: Došli su iz srpske pećine koja je JEDINSTVENA U SVETU!

Ribnička pećina ima dva ulazna kanala, koji se dublje u unutrašnjosti spajaju u jedinstvenu veliku prostoriju, a godinama unazad vrše se i vrlo važna arheoloških proučavanja

Objavljeno:

Jedan od prirodnih dragulja koji privlači naučnike u zapadni deo Srbije nalazi se ni manje ni više, nego u selu Paštrić kod Mionice, podno Divičibara. Reč je o Ribničkoj pećini, koja je nastala delovanjem podzemnih voda sa specifičnim ulazom u obliku jednokrakog trougla sa stranama od 25 metra.

Ova pećina nalazi se u okviru Spomenika prirode Ribnica i ona je jedinstvena po živom svetu koji se nalazi unutar njenih zidina i šupljina.

Biolog Predrag Petrović kaže da je ovu pećinu aktivno istraživao čak trideset godina i u njoj je proveo 118 noći, ispitujući kolonije slepih miševa.

"Ustanovljeno je da ovde živi 15 različitih vrsta miševa, ako imamo u vidu da na teritoriji cele Srbije živi oko 32 vrste, praktično se ovde nalazi pola faune slepih miševa u našoj zemlji", kaže Petrović i dodaje:

"Godinama su u Ribničkoj pećini vršena ozbiljna istraživanja, a slepi miševi koji u njoj obitavaju zaštićeni su kao prirodne retkosti. Nakon tri decenije mog aktivnog proučavanja svih tih vrsta, samo su odškrinuta vrata nauke, a nadam se da će mlađi naučnici nastaviti gde sam ja stao, jer se ovde krije veliko bogatstvo za biologe i prirodnjake".

Ribnička pećina ima dva ulazna kanala, koji se dublje u unutrašnjosti spajaju u jedinstvenu veliku prostoriju, a godinama unazad vrše se i vrlo važna arheoloških proučavanja. U ovoj pećini su otkrivena izuzetno zanimljiva svedočanstva o boravku lovaca s kraja ledenog doba, pre skoro 12.000 godina. Takođe, pronađena su ognjišta i veći broj kremenih i koštanih alatki i oružja.

I nakon tog istorijskog perioda Ribnička pećina očuvala je svoj značaj, nju tako nisu zaobišli ni Rimljani, a veliki značaj je imala i u srpskoj istoriji kada su brojne vojne vođe tu dolazile po spas.

"Unutra se nalaze velike naslage guana, tačnije izmeta slepih miševa. To je prirodna sirovina poznatija kao šalitra bogata azotom i fosforom", rekao je Petrović i dodao:

"Poznato je da je Prota Mateja Nenadović dolazio ovde sa svojim vojnicima, uzimao šalitru i od nje pravio barut. Možemo reći da su izmetom slepih miševa naši borci u Prvom srpskom ustanku ušli u boj protiv Turaka. Prva municija džebane nalazila se upravo u dolini reke Ribnice".

Legenda kaže da je upravo kroz ovaj živopisni predeo prošao i karavan sa moštima Svetog Save, o tome nema materijalnih dokaza, a tajnu čuva samo reka Ribnica.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.