FAJZER, SINOFARM ILI SPUTNJIK NAKON 2 DOZE KINESKE VAKCINE? Dr Šekler otkriva sve nedoumice
Milanko Šekler, Foto: Printcsreen

korona virus

FAJZER, SINOFARM ILI SPUTNJIK NAKON 2 DOZE KINESKE VAKCINE? Dr Šekler otkriva sve nedoumice

Te dve vakcine najviše korišćene u našoj zemlji

Objavljeno:

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je danas da bi Srbija trebalo da sprovede veće istraživanje efektivnosti kombinacije kineske i ruske vakcine, s obzirom da su te dve vakcine najviše korišćene u našoj zemlji.

- Iskustva stranih zemalja koje su kombinovale vakcine pokazuju dobre rezultate, pa se nakon dva Sinofarma može koristiti i Fajzer i Sinofarm i Sputnjik - kaže naš istaknuti virusolog.

Šekler je rekao da će to biti od koristi naročito zbog najava da će se u Srbiji proizvoditi Sputnjik na Torlaku i da će se otvoriti i fabrika Sinofarm vakcine.

- Logično je da mi kao zemlja koja će proizvoditi te dve vrste vakcina ispitamo kako deluju one u kombinaciji, da nađemo idealnu kombinaciju te dve vakcine, jer onda ne zavisite ni od kakvog uvoza ako može da se postigne pristojna zaštita - rekao je Šekler, a prenosi Tanjug.

Ponovio je da, kada je reč o trećoj dozi vakcine protiv korona virusa, iskustva stranih zemalja koje su kombinovale vakcine pokazuju dobre rezultate, te da se nakon dva Sinofarma može koristiti i Fajzer i Sinofarm i Sputnjik.

Mačak nema dilemu, za njega je ovo najbolja igra ikada: Molim te još jedan krugŠekler je rekao da i sam vrši eksperiment, te da se nakon dva Sinofarma odlučio za Sputnjik.

Dodao je da se na dan vakcinacije osećao loše i objasnio da je to normalna reakcija organizma na drugačiju dozu vakcine, te da se građani koji se na tu kombinaciju odluče ne uplaše.

Kaže i da je nekoliko njegovih prijatelja doktora takođe probalo različite kombinacije, pa će nakon, dodaje, nekoliko nedelja kada urade analize krvi videti koja je kombinacija najbolja i koja pruža najveću zaštitu od korona virusa.

Na pitanje da prokomentariše stav epidemiologa Predraga Kona da on neće kombinovati vakcine, Šekler kaže da poštuje njegov stav, ali da on, kao imunolog, traži kombinaciju koja daje bolju zaštitu makar i za dva odsto.

- Najvažnija stvar je da nijedna od ovih varijanti ne ugrožava život i da daje bolju zaštitu. U Konovoj izjavi ne vidim ništa sporno, ako primite istu dozu, svakako dobijate zaštitu, ja to gledam imunološki šta pruža najbolju zaštitu - rekao je Šekler.

Upitan da prokomentariše tvrdnje pojednih građana da Sinofarm ne pruža dovoljnu zaštitu i da među zaraženima ima i vakcinisanih, najviše Sinofarmom vakcinom, on objašnjava da je to vakcina koja je data u najvećem procentu u našoj populaciji, te da je logično da će imati i veći broj zaraženih, u odnosu na vakcine koje su količinski manje bile prisutne na tržištu.

Pozvao je građane da se vakcinišu i ocenio da će se u narednom periodu najviše zaražavati upravo nevakcinisani.

Šekler je dodao da očekuje da se 90 odsto vakcinisanih neće zaraziti, ali da oko 10 odsto hoće, ali s blažim simptomi

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.