95% ZARAŽENIH IMA DELTA SOJ KORONA VIRUSA: Đerlek je naglasio da ova varijanta virusa uzima maha!
Mirsad Đerlek, Foto: Printscreen / Kurir TV

nije dobro

95% ZARAŽENIH IMA DELTA SOJ KORONA VIRUSA: Đerlek je naglasio da ova varijanta virusa uzima maha!

Bolnica u Novom Pazaru ponovo je ušla u kovid sistem

Objavljeno:

U Srbiji gotovo 95 odsto zaraženih ima delta soj korona virusa, a dodatno zabrinjava procenat vakcinisanih građana koji je malo iznad 50 odsto, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek.

Ðerlek je za Tanjug televiziju rekao da nije bilo očekivano da četvrti talas nastupi već u avgustu, te da se sada povećava broj novoobolelih i hospitalizovanih pacijenata, ali da je, kaže, zdravstveni sistem spreman za to.

- I kada su u pitanju smeštaj i kapacitet, lekovi, kadar... Nadam se da će tri kovid bolnice (Kruševac, Batajnica i kovid bolnica u Novom Sadu koja će biti gotova u septembru) sa Arenom biti dovoljne da smestimo kovid pacijente - poručio je Ðerlek.

Mirsad Đerlek
foto: Tanjug Printscreen

Kaže i da je spremna varijanta "B", koja podrazumeva da se pojedine bolnice ponovo mogu pretvoriti u kovid sistem.

- Učinićemo sve da ublažimo štetu koju može naneti četvrti talas koji je u toku, ali nisam optimista, jer se radi o delta soju koji je već 95 odsto prisutan. Brine me i stepen vakcinisanih građana koji je malo viši od 50 odsto - ukazao je Ðerlek.

On kaže da je nedavno posetio kovid bolnicu u Batajnici u kojoj je, navodi, više od 90 odsto mladih nevakcinisanih ljudi, koji su došli sa putovanja.

Kada je reč o najmanjem odzivu za vakcinaciju, Ðerlek navodi da je Tutin na poslednjem mestu sa 17 odsto vakcinisanih.

Bolnica u Novom Pazaru ponovo je ušla u kovid sistem, kaže Ðerlek i dodaje da je od 46 pozitivnih, čak 18 iz Tutina.

- Gde god smo imali nizak procenat vakcinacije, uvek smo imali visok procenat obolevanja i veliki broj hospitalizovanih pacijenata - rekao je on, ističući da se ne može govoriti o kolektivnom imunitetu, dok je ispod 80 odsto vakcinisanih.

Na pitanje šta očekuje od povratka u školske klupe, Ðerlek odgovara da to ne treba da zabrinjava i da bi učenici od 1. do 4. razreda trebalo da krenu regularno.

- Sačekaćemo sledeću nedelju kada će verovatno zasedati Krizni štab. Mere već postoje i da se te mere minimum poštuju ne bi nam trebalo ništa više. Ali, najbolja mera za korona virus je vakcinacija i taj ispit nažalost nismo položili - rekao je Ðerlek.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.