LETELA SAM ULTRALAKIM AVIONOM! Nisam se nadala jednoj reakciji PILOTA, mislila sam da se PREVRĆEMO! (VIDEO)
Let avionom, Foto: Aleksandra Čolić

AVANTURA

LETELA SAM ULTRALAKIM AVIONOM! Nisam se nadala jednoj reakciji PILOTA, mislila sam da se PREVRĆEMO! (VIDEO)

Ćuprija iz vazduha je prelepa i tek tako se može sagledati ceo grad, a kako avion ne leti brzo možete na miru uživati u prelepom pogledu

Objavljeno:
  • 70

Ljubitelji letenja znaju da cene svaki trenutak koji provedu u vazduhu, a u Ćupriji postoji aero-klub koji vam to iskustvo može pružiti na najbezbedniji način.

Zanimalo me je kako izgleda voziti se ultralakom letelicom, a aero-klub "Ćuprija" bilo je pravo mesto za moj prvi let u jednom takvom avionu. U svom sastavu, pored ultralakog aviona SILA 450C imaju i motorne zmajeve, za koje kažu da pružaju zabavniji osećaj.

Aero-klub Ćuprija, Aero-klub, AIR Ćuprija, Ćuprija, Avion
foto: Aleksandra Čolić

Kako bih vam bolje snimila svoj let odlučila sam se za avion, za koji sam saznala da je težak samo 450 kilograma. Zbog toga je potrebno obratiti pažnju prilikom ulaska, jer se avion lako pomera. U njega staje dvoje ljudi, a prostora je veoma malo. Pred prvi let u ovom avionu nisam imala tremu, jer sam se nadala da nema velike razlike u odnosu na putnički avion.

Međutim, prevarila sam se, bilo je mnogo zanimljivije. Avion je zatvoren, tako da vam vetar neće smetati. Takođe, ne može da ide brže od 205 kilometara na čas, pa bih vožnju njim preporučila i starijim osobama.

Aero-klub Ćuprija, Aero-klub, AIR Ćuprija, Ćuprija, Avion
foto: Aleksandra Čolić

Sve vreme leta sam se osećala sigurno i nije mi se činilo da sam na velikoj visini. Ćuprija iz vazduha je prelepa i tek tako se može sagledati ceo grad, a kako avion ne leti brzo možete na miru uživati u prelepom pogledu.

U jednom trenutku je pilot odlučio da me iznenadi reakcijom. Spuštali smo se ka pisti, a onda je umesto da sleti naglo poleteo i nageo avion na stranu. Izgledalo mi je da ćemo se okrenuti. U trenutku sam se uhvatila za sve što sam stigla dok opet nije postigao ravnotežu. Moram da priznam da je bilo zanimljivo, iako sam se malo uplašila, ali ko voli adrenalin verujem da let može biti još zanimljiviji.

Sletanje je prošlo bez bilo kakvog cimanja i volela bih da napomenem da se "treskanje" oseća minimalno i to samo dok ste na zemlji, zbog neravnog reljefa. Kada avion poleti možete da budete bez brige, jer je sve mirno i slobodni ste da uživate u letu.

Podsećanja radi, ultralake avione karakteriše mala geometrija, masa i brzina. Jendostavni su za rukovanje i počeli su da se proizvode krajem 70-ih godina. U početku su bili jednosedi, a kasnije su nastali i dvosedi, prvenstveno zbog obuke pilota. Koriste se najviše za sport i zabavu, a propisi koji određuju njihove karakteristike razlikuju se od zemlje do zemlje.

1 / 8 Foto: Aleksandra Čolić

Ukoliko želite da se obučite za pilota ili da isprobate avion kao posetilac, Aero-klub "Ćuprija" će vam srdačno izaći u susret. Pomerite svoje granice i možda zavolite avione kao i ja nakon uzbuljivog leta. Sledeći put ću se sigurno odlučiti za motornog zmaja, pa krenite i vi sa mnom u tu avanturu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media