AMERIKANCI RAZVIJAJU AVION KAKAV NIKADA NIJE VIĐEN: To što može da ostane u vazduhu 90 dana je samo 1 PREJAK DETALJ
Bespilotni avion, Foto: Printscreen/Youtube

sa solarnim panelima

AMERIKANCI RAZVIJAJU AVION KAKAV NIKADA NIJE VIĐEN: To što može da ostane u vazduhu 90 dana je samo 1 PREJAK DETALJ

Kao osnova za konstruisanje "Skydweller"-a poslužio je takođe solarni avion sa posadom "Solar Impulse 2", koji je u periodu 2015. - 2016. obleteo svet.

Objavljeno: 18:01h

Američka mornarica razvija bespilotni avion koji će moći da ostane u vazduhu čitavih 90 dana, zahvaljujući ogromnim solarnim panelima koji mu pokrivaju krila.

Kada bude potpuno spremna za upotrebu, letelica nazvana "Skydweller" (engl. stanovnik neba), na čijem konstruisanju radi američko-španska kompanija Skydweller Aero, pomoći će mornarici da neprekidno u dužem perodu nadgleda morsku akvatoriju SAD i "prati" plovidbu brodva koji uplovljavaju i isplovljavaju.

Kao osnova za konstruisanje "Skydweller"-a poslužio je takođe solarni avion sa posadom "Solar Impulse 2", koji je u periodu 2015. - 2016. obleteo svet. Njegova konstrukcija je izmenjena izbacivanjem pilotskog sedišta i preradom kabine, što bespilotnoj verziji letelice omogućava duži let i više mesta sa predviđeni teret i opremu.

Avion ima raspon krila od 72 metra i pokriven je sa 270 kvadratnih metara solarnih fotonaponskih ćelija koje generišu dva kilovata električne energije. U stanju je da ponese 360 kilograma radarske i opreme za snimanje, prenosi Futurism.

Trenuto se testira njegovo autonomno letenje, nakon čega će se preći na poletanje i sletanje. Kada to bude obavljeno, prećiće se na konačno ispitivanje mogućnosti dugovremenskog leta, kako bi se postigao zacrtani cilj od 90 dana provedenih u vazduhu.

Planirano je i da "Skydweller" bude opremljen vodoničnim gorivnim ćelijama, kako bi imao dodatni pogon koji će mu pomoći da se održava u vazduhu i po lošem vremenu.

Američka mornarica danas koristi dronove čak i veće od ovoga, ali su oni sposobni da patroliraju maksimalno 30 sati, pa bi se dronovi sa mogućnošću dužeg leta pokazali prilično korisnima, pogotovo kada je reč o obavljanju više misija u okviru jednog leta.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media