MASNU JABUKU DRŽATI 15 MINUTA U SODI BIKARBONI, GROŽĐE PERITE POLA SATA: Dr Voja otkrio kako se uklanjaju PESTICIDI
Vojislav Perišić, Foto: TV Prva

DA LI STE ZNALI?

MASNU JABUKU DRŽATI 15 MINUTA U SODI BIKARBONI, GROŽĐE PERITE POLA SATA: Dr Voja otkrio kako se uklanjaju PESTICIDI

Za samo nedelju dana iz hrvatskih prodavnica izbačeni su: konzerve ribe, suhomesnati proizvodi i sladoledi, jer su u njima pronađeni pesticidi.

Objavljeno:

Iako je to bila rutinska kontrola, postoji verovatnoća da se to može dogoditi bilo kome, jer savremena poljoprivredna proizvodnja koristi zaštitu od korova, insekata i plesni. Zbog toga se postavlja pitanje koliko su pesticidi opasni po zdravlje ljudi?

Dr Vojislav Perišić kaže da 15 posto pesticida, uprkos obradi, ostaju na voću i povrću.

"Govorimo o insekticidima kojima se prska voće i povrće, a koje unosimo u organizam. Pitanje je šta će naša jetra da uradi sa tim. Mi se ne možemo osloboditi onoga što se nalazi na povrću - fungicidi i pesticidi", kaže Perišić.

Kao primer, on navodi jabuku čija je "koža masna", a taj sloj predstavlja ustvari ksenobiotik, i savetuje da plod potopimo na 15 minuta u sodu bikarbonu ili sirće.

"Ako je pesticid baza - sirće će ga rastvoriti, i vi ćete ga maći sa pranjem. Ako je kiselina, biće soda bikarbona. Najznačajniji broj pesticida je slaba kiselina pa se rastvara u sodi bikarboni, ona ga vezuje i skida ga. A može biti i sirće, npr. u slučaju zelene salate", objašnjava Perišić.

Kaže da je za pranje voća i povrća dovoljna jedna supena kašika na jedan litar vode, ali da ga takođe treba oljuštiti jer se ispod kore koncentrišu toksini. Takođe, savetuje i da se odstrani deo kod peteljke.

Ukoliko govorimo o grožđu koje se tretira fungicidima - hemikalijama koje uništavaju plesni, doktor kaže da to voće treba dobro prati čak pola sata.

Bez obzira na vrstu voća i povrća, ukoliko ga ne operemo dobro, kumulativno je veoma opasno to što pesticidi ostaju u našem organizmu.

Govoreći o izjavama dr Nestorovića, koji tvrdi će ljudi koji jedu usoljenu hranu živeti duže, jer je "so zdrava, a holesterol ne postoji", Perišić kaže da to nije tačno.

"Nezgodno je da komentarišem čoveka sa kojim sam radio 30 godina. Ali ovo nije istina. So je zdrava - gram, gram i po natrijum-hlorida dnevno, ali preko toga je mnogo, opterecuje nas kardiovaskularni sistem, vuče vodu".

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.