MINUT DO 12! BOŠKA SU LEKARI BEZUSPEŠNO POKUŠALI DA SKINU SA RESPIRATORA: Stanje mu je GORE, imamo još samo 5 DANA!
Boško Gugleta, Foto: Privatna arhiva

nemamo više vremena

MINUT DO 12! BOŠKA SU LEKARI BEZUSPEŠNO POKUŠALI DA SKINU SA RESPIRATORA: Stanje mu je GORE, imamo još samo 5 DANA!

Na početku je života, a najveći neprijatelj mu je vreme!

Objavljeno:

Pogoršava se stanje Boška Guglete koji boluje od spinalne mišićne atrofije, retke neuro-mišićne bolesti, i hitno mu je potrebna terapija.

Svi humani ljudi mogu da pomognu slanjem SMS poruke 1032 na broj 3030, ili da sredstva uplate na žiro-račun.

I građani Bosne i Hercegovine mogu da pomognu pozivom na broj 1432.

Boško Gugleta
foto: Privatna arhiva

Na Tviteru je nažalost objavljena loša vest, a to je da su lekari bezuspešno pokušali da slinu Boška sa respiratora.

- Doktori su pokušali Boška da skinu sa respiratora, ali nažalost bezuspešno. On je suviše slab i njegova pluća su potpuno nerazvijena. Potrebno je što pre da ode u Budimpeštu, tamo bi dobio najbolju moguću negu, jer su tamo lekari posebno obučeni za negu dece koja boluju od SMA, stoji na Tviteru.

Na početku je života, a najveći neprijatelj mu je vreme. Da bi preživeo, Boško terapiju treba da primi pre nego što napuni godinu dana, a sada ima skoro sedam meseci.

Da bi terapija delovala ne sme ni da ima više od 12 kilograma.

Portal Espreso će svakog dana puštati tekst u "minut do 12" za Boška kako bi skrenuli pažnju i pomogli dečaku da ima srećno detinjstvo i život jer svako ima pravo na šansu.

Boško Gugleta
foto: Privatna arhiva

Podsećamo, za lečenje šestomesečnog dečaka, Boška Guglete, koji boluje od spinale mišićne atrofije, u ovom trenutku neophodno je prikupiti još 450.000 evra, kako bi odlaskom na lečenje u Budimpeštu primio terapiju, odnosno najskuplji lek na svetu - Zolgensmu.

Međutim, za to je ostalo još manje od 5 dana. Roditelji apeluju na sve ljude dobre volje da im pomognu u bici za Boškov život.

Još skoro pola miliona evra, ili oko 250.000 SMS poruka deli mališana Boška Gugletu od odlaska na lečenje u Mađarsku iz novosadske Dečje bolnice u kojoj leži već osam nedelja.

Za roditelje Nađu i Janka, svaki dan je neizvestan, jer iznos mora biti prikupljen do 20. avgusta.

Boško Gugleta
foto: Privatna arhiva

- Boško je na intezivnoj nezi, na veštačkom disanju. Hrani se na sondu, nije bolje… I neće biti bolje dok ne primi svoj lek. Bolest je jako brza, progresivna i smrtonosna. Mišići otkazuju jedan po jedan, počev od mišića nogu i ruku, ali je Boško sada u opasnosti, jer su mu mišići pluća i srca na ivici da otkažu - kaže Boškov tata Janko Gugleta.

Boško Gugleta
foto: Privatna arhiva

- Važno je da Boško ode što pre i da iskoristimo termin koji smo dobili, zato što je on već predugo u bolnici. Predugo je na respiratoru i ne znamo kako to utiče na druge organe. Potrebno je što pre i da počne da vežba. On se na stomak nije okrenuo dva meseca, a važno je zbog glavice i generalno zbog pokretljivosti svih mišića i zglobova - kaže Boškova mama Nađa Gugleta.

Boško Gugleta
foto: Privatna arhiva

Borbi za Boškov život priključili su se mnogi, pa čak i oni kojima je pomoć isto tako potrebna. Dijana Mihajlović, majka deteta za koje se preko Fondacije „Budi human“ takođe prikuplja novac, pozvala je korisnike fondacije, koji nisu životno ugroženi, da deo sredstava izdvoje za Boškovu terapiju, nakon što je i sama sa računa za lečenje svog deteta prebacila 300.000 dinara. Njoj su se pridružili i drugi korisnici.

- Nama znači svaka pomoć, svaka uplata, svaka poruka. Ali to što korisnici fondacije sada rade, to je nešto neverovatno. To se ne može opisati… Nadam se da će im se višestruko vratiti i mi smo toliko zahvalni… Od svih pomoći ta je najposebnija, kada neko, za čije lečenje se isto skuplja i za čiji oporavak je potreban novac, usmerava taj isti novac za Boška – ja nemam reči. To me toliko dirne… A svaki dan je sve više korisnika koji svoja sredstva prebaciju za Boška, tako da – hvala im do neba! - kaže Nađa Gugleta.

Boško Gugleta
foto: Privatna arhiva

Iako je ostalo još malo vremena, Boškovi roditelji se nadaju da će i njihovo dete dobiti terapiju kao što je to bio slučaj sa devojčicama Minjom, Anikom, Sofijom i dečakom Gavrilom, sa čijim su roditeljima svakodnevno u kontaktu i koji im pružaju podršku.

On je još uvek živ zahvaljujući lekarima koji su non-stop oko njega, oko 10 njih i respitatoru koji diše za njega.

Mišići pluća su mu toliko slabi da on ne može samostalno da diše.

Boško Gugleta
foto: Privatna arhiva

Novak je potpisao lopticu, vaterpolisti Srbije dres, fudbaleri Vojvodine takođe, i to su samo neke od stvari na licitaciji za Boška.

Organizovan je niz manifestacija širom Srbije i Republike Srpske, a podrška da se sakupi još blizu milion evra stiže i od najmlađih.

"Pošalji poruku na 1032 na 3030 za Boška", poručuju i deca iz Srbobrana.

Ovo su načini na koje možete pomoći četvoromesečnoj bebi Bošku da i on pobedi opaku bolest SMA tipa 1.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1032 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1032 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001037970-33

Uplatom na devizni račun: 160600000103802950 IBAN: RS35160600000103802950 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.