3 HELIKOPTERA MUP-A SRBIJE POLETELA KA PELOPONEZU! Bukti veliki požar
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

jezivo

3 HELIKOPTERA MUP-A SRBIJE POLETELA KA PELOPONEZU! Bukti veliki požar

Oni su samo tokom jučerašnjeg dana u dva navrata u 44 naleta izbacili 48 tona vode u rejonima mesta Elinika i Atalanti

Objavljeno: 16:18h

Tri helokopetra MUP-a Srbije sa 14 pripadnika Helikopterske jedinice koji su poslednja tri dana učestvovali u gašenju požara na grčkom ostrvu Eviji dobili su nešto pre 15,30 časova naređenje da polete ka Peloponezu, gde bukti novi požar, izjavio je komandant jedinice Nenad Nedić.

- Upravo smo obavešteni da smo dobili novi zadatak da letimo za Peloponez - izjavio je Nedić.

Dodao je da će naši helikopteri gasiti požar na Peloponezu zajedno sa grčkim helikopterom "superpuma", koji ih je vodio u akcije na Eviji, a pridružiće im se još jedan helikopter "kamov" iz Španije.

Dodao je da su naši piloti i tehničari u stalnoj pripravnosti i da deluju prema potrebi za gašenjem požara u različitim delovima Grčke.

Nedić je rekao da je požar na severoistočnom delu Evije stavljen pod kontrolu i da su naši piloti u poslednja tri dana imali 81 nalet i izbacili više od 100 tona vode.

- Kada smo došli ovde žuti dim od zapaljenog rastinja bio je skoro 2.000 metara visok, a sada je nebo nad Evijom ponovo plavo - rekao je Nedić.

Dodao je da je lokalno stanovništvo izuzetno lepo dočekalo pripadnike našeg MUP-a.

- Sve pohvale za lokalno stanovništvo. Gde god smo sletali ljudi su nam donosili vodu i voće da se osvežimo. Dobro smo motivisani i iskušni u gašenju požara, iako to nije naš osnovni posao - istakao je Nedić.

On je naglasio da je akcija gašenje požara izuzetno naporna i za članove posade i za same helikoptere, ali da do sada nije bilo nikavih problema, jer su svi naši piloti i mehaničari iskusni u gašenju požara.

Objasnio je da je posadama MUP-a ovo 14. dan u kontinuitetu kako učestvuju u gašenju požara na različitiim delovima Balkana.

- Počelo je 29. jula kada smo dobili poziv za Novu Varoš, pa smo zatim leteli za Veliki Stolac u Republici Srpskoj. Odatle smo išli na Mokru Goru, pa 2. avgusta smo sa četiri helikoptera odleteli za Severna Makedoniju gde smo bili do nedelje ujutru, kad smo se vratili u Beograd, jer smo dobili naredbu da se spremimo za Grčku - rekao je Nedić.

On je naveo da je za te dve nedelje Helikopterska jedinica MUP-a Srbije imala 192 sata naleta i izbacila preko 400 tona vode.

Podsetimo, naši vatrogasci koji su pokazali nadljudske napore u borbi sa vatrenom stihijom dobili su posebnu nagradu za angažovanje, koju im je dodelio komandir protivpožarne službe Grčke za severnu Eviju, navodi se u sopštenju MUP.

Oni su samo tokom jučerašnjeg dana u dva navrata u 44 naleta izbacili 48 tona vode u rejonima mesta Elinika i Atalanti.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.