KON: Roditelji koji ne žele da vakcinišu decu biraju virus, na svadbama pitati ko je vakcinisan!
Predrag Kon, Foto: Printscreen

o slavljima

KON: Roditelji koji ne žele da vakcinišu decu biraju virus, na svadbama pitati ko je vakcinisan!

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio za TV Prvu da roditelji koji ne žele da vakcinišu decu zapravo biraju virus

Objavljeno:

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio za TV Prvu da roditelji koji ne žele da vakcinišu decu zapravo biraju virus.

Na pitanje da li i dalje stoji pri izjavi da bi nevakcinisanu decu trebalo uputiti na onlajn nastavu on je odgovorio da bi u drugom slučaju virus dugo opstao.

- Ono što ja lično govorim je nešto što je bazirano na nečemu što je osnova u tim situacijama. Vi ako ne odvajate one koji su zaštićeni u odnosu na one koji nisu imaćete prirodan tok i ako se tako hoće onda treba da se shvati da će virus dugotrajno opstati. Tu nema ništa između, ja jednostavno saopštavam istinu. Ono što se dešava u tom slučaju je stvaranje prirodnog imuniteta i to je nešto što će mnogi zagovarati. Ali, odmah da vam kažem, to je izbor, virus. Roditelj sam bira svom detetu virus, da ne misli drugačije, to je jako važno - kazao je Kon.

Kako je dodao, zato i postoji snažna preporuka za vakcinaciju.

- Ono što je srećna okolnost, bar do sada, je da obolevanje u tom mlađem uzrastu uglavnom je blaže. Međutim, kod srednjoškolaca i što je bliže 18. godini, javljaju se ozbiljne, pa čak i teške forme - kazao je Kon.

Predrag Kon
foto: Printsreen/ Kurir TV

On je istakao da trenutno imamo mlade ljude koji mesto opstanka virusa i da bi stoga problem trebalo gledati kroz celu populaciju.

- Kada oni nisu vakcinisani, oni taj divlji virus mogu preneti i kod ljudi koji su vakcinisani dolazi do proboja imuniteta. To je ono što se trenutno događa u Izraelu, onda obolevaju oni koji su stariji i slabiji, koji imaju hronične bolesti i imamo situaciju da se njima ponovo mora pojačati imunitet i to je ta treća doza.

Šta je sa decom mlađom od 12 godina

- Ono što se do sada zna, negde oko 10 posto svih zaraženih jesu pedijatrijski slučaji, ali su blagi - kazao je Kon.

Kon je savetovao svima koji žele da sklope brak da to urade, a što se tiče slavlja, treba ih organizovati slično kao i festivale - "pitati ljude da li su vakcinisani".

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.