KADA SE ŠIŠARKE ZAPALE, POSTAJU VATRENE BOMBE! Sanja iz Atine nam je otkrila kakva je zaista ATMOSFERA U GRČKOJ
Sanja sa mužem Lazarosom i decom, Foto: Privatna arhiva, Profimedia

vlasti svakodnevno apeluju na neodgovorne

KADA SE ŠIŠARKE ZAPALE, POSTAJU VATRENE BOMBE! Sanja iz Atine nam je otkrila kakva je zaista ATMOSFERA U GRČKOJ

- Na Eviji nema ni struje ni vode, što dodatno otežava situaciju, otkriva Sanja za Espreso...

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Sanja Ivić iz Beograda (41) je u Grčku došla, sada već davne, 2009. godine i to smatra jednom od najtežih odluka donetih u svom životu.

U početku joj je bilo teško da se privikne na petomilionski grad koji je svakodnevno pretrpan turistima iz celog sveta, na obaveznu popodnevnu dremku, na ispijanje kafe u šest sati popodne, na to da se svuda, bez obzira na udaljenost, ide kolima...

- Spisak je dugačak. A na neke stvari sa spiska se još nisam prilagodila, priča Sanja za Espreso i dodaje kako je njena priča počela pre 10 godina kada je prvi put posetila Atinu, i to sama.

- Mog supruga je privukla knjiga na srpskom jeziku koju sam čitala u jednom kafiću. Ostalo je istorija, dodaje Sanja.

Ona sa svojim Lazarsom ima dvojicu sinova od šest i po i osam i po godina.

Sanja Ivić
foto: Privatna arhiva

Idiličan život poremetili su strašni požari koji su zahvatili ostrvo Eviju, ali i Atinu u kojoj Sanja živi.

- Što se Evije tiče... Požar još uvek bukti. Skoro 1/3 ostrva je izgorela. Mnogo kuća i celih sela je izgorelo takođe. Od ljudi koji tamo žive saznajemo da se vatrogasci jako teško bore sa vatrenom stihijom. Atina je za sada pod kontrolom, ali ono što je požar ostavio za sobom je stvarno zastrašujuće. Na Eviji se konstantno evakuišu cela sela, Bogu hvala na vreme kako ne bi bilo ljudskih žrtava. Međutim, većina meštana odbija da napusti svoja ognjišta i prepusti ih vatrenoj stihiji. Ono što je najveći problem na Eviji jeste gusta borova šuma i šišarke koje kada se zapale, bukvalno se pretvaraju u vatrene bombe, priča Sanja za Espreso.

Atina
foto: Privatna arhiva

Dodaje da požar na Eviji bukti već osmi dan, a lokalni mediji prenose da su meštani ogorčeni jer do juče nisu imali nikakvu pomoć u vidu aviona za gašenje požara.

- Bukvalno su bili prepušteni sami sebi. U mnogim mestima zahvaćenim požarom na Eviji nema ni struje ni vode, što dodatno otežava situaciju. Većina je evakuisana u Edipsos gde je za sada sigurno i dalje od vatrene stihije. Pefki, omiljena destinacija naših turista, je nažalost zahvatio požar, ali su svi turisti na vreme evakuisani i svoje letovanje su nastavili u Olimpskoj regiji, dodaje Sanja.

Atina
foto: Privatna arhiva

Objašnjava da je požar u Atini na sreću stavljen pod kontrolu, ali da je dim prekrio ceo glavni grad.

- Požar je stavljen pod kontrolu, ali do pre dva dana je atmosfera u glavnom gradu Grčke bila jeziva. Gust dim je prekrio bukvalno celu prestonicu i po preporuci nadležnih, iako smo se oslobodili nošenja maski na otvorenom, maska je bila potrebna. Miris paljevine osećao se u vazduhu danima, u nekim delovima grada je bukvalno "padala kiša" pepela, priča Beograđanka iz Atine.

Pored Atine i Evije, veliki požar je zahvatio i oblast oko drevne Olimpije na Peloponezu. Danima su se borili da vatra ne zahvati ovo istorijsko nasleđe Grčke.

- Na Peloponezu i danas bukte pozari. Jutros je u okrugu Arkadia evakuisano cak 16 sela, tvrdi Sanja.

Atina
foto: Privatna arhiva

Uspeli su u tome, ali je mnogo sela u toj oblasti evakuisano i nažalost dosta kuća je izgorelo.

- Što se pomoći tiče... Ljudima koji su izgubili svoje domove je sada najpotrebnija pomoć i to u vidu konzervirane hrane, vode, stvari za ličnu higijenu, mleka za bebe... Crveni Krst Grčke je otvorio račun za pomoć ugroženima... Pa eto ko želi može i najmanjim doprinosom pomoći ljudima koji su izgubili sve u ovoj katastrofi. Što se ostalih delova Grčke tiče... i dalje je alarm "upaljen" kada su pošari u pitanju. Vlasti su zabranile posete mestima gde ima zelenog rastinja, velikim parkovima, izletištima u šumama... kazne su velike, objašnjava ona.

Atina
foto: Privatna arhiva

Sanja misli da je cela Grčka u pripravnosti, a svakodnevni apeli Vlasti idu u prilog tome.

- Temperature su i dalje jako visoke pa i najmanja nepažnja može izazvati katastrofu. Apeluje se na građane da ne bacaju opuške kroz prozor automobila, da ne ostavljaju smeće, pogotovo staklene flašice raznoraznih napitaka, kaže Sanja.

Sanja Ivić
foto: Privatna arhiva

Sanja nam je prosledila i snimak mesta koji se zove Guves i nalazi se pored Pefkija, dan nakon katastrofe.

- Na sreću, vatra se zaustavila na tik od kuće prijatelja pa je izbegnuta veća katastrofa, objašnjava ova Beograđanka.

Pogledajte snimak:

Bonus video:

00:05

AUTOMOBIL U PLAMENU U NOVOM BEOGRADU: Vozilo gori nasred kolovoza, ne zna se da li ima nekoga unutra (VIDEO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.