"GUŠIMO SE OD DIMA"! VATRENA STIHIJA SE NE SMIRUJE: Buknulo više od 100 novih požara u Grčkoj
Ilustracija, Foto: RINA

BORBA SA PLAMENOM

"GUŠIMO SE OD DIMA"! VATRENA STIHIJA SE NE SMIRUJE: Buknulo više od 100 novih požara u Grčkoj

Predviđa se da će se vreli talas zadržati u Grčkoj i Turskoj do kraja nedelje

Objavljeno:

Grčka je evakuisala ljude u čamcima sa plaže na ostrvu Evija usled jakog dima zbog šumskih požara, a tri vatrogasca su povređena, dok u vatrogasne ekipe na drugim mestima borile da zadrže plamen dalje od drevne Olimpije.

EU je poslala pomoć Grčkoj i drugim zemljama jugoistočne Evrope koje se bore sa velikim požarima.

Pomoć je stigla dan nakon što je u drugom požaru izgorelo više od 100 kuća i preduzeća u blizini grčke prestonice Atine.

Na Eviji, veliki šumski požar mogao je da se vidi i sa plaže. Vatrogasci su rekli da je teško kontrolisati požar. Trojica monaha iz manastira Sveti David odbila su da napuste to mesto iako su svi iz okoline evakuisani.

- Gušimo se od dima, rekao je jedan od monaha za agenciju ANA.

Policija je rekla za AFP da će morati da prisile monahe da se evakuišu ukoliko njihovi životi budu u opasnosti. Oko 85 osoba odvedeni su na plažu i evakuišu se u pet čamaca, a na ostrvu je uništeno oko 150 kuća.

Oko 100 vatrogasaca, sa sedam helikoptera i aviona za gašenje požara, borilo se sa požarom, rekli su službenici civilne zaštite.

Načelnik Civilne zaštite Nikos Hardalijas rekao je da je u poslednja 24 sata izbilo 118 požara i upozorio da bi mogli doći još gori dani za vatrogasce koji rade pod velikim pritiskom.

- Ulažemo titanske napore na mnogim poljima. Prema našim prognozama, i sutra se očekuje da će biti težak dan. Najteži deo je pred nama, naredni dani i nedelje biće još teži. Naš ključni cilj je zaštita ljudskih života - rekao je on novinarima, piše "Katimerini".

Stanovništvo je evakuisano i u južnom grčkom regionu Peloponeza zbog velikog požara u blizini drevne Olimpije - gde su se Olimpijske igre održavale svake četiri godine od 776. godine, više od jednog milenijuma. Evakuisano je sedam sela.

Ovo područje opustošili su požari 2007. godine kada su poginule desetine ljudi, ali drevni ostaci su sačuvani.

Gradonačelnik obližnjeg grada Pirgosa Panajotis Antonakopulos rekao je da je oko ove drevne lokacije postavljen jak vatrogasni kordon.

- Mislim da je bezbednost lokacije na zadovoljavajućem nivou - rekao je on.

Obalska straža evakuisala je oko 90 ljudi na plaži u blizini severnog sela Ruvijes na ostrvu Evija. U operaciji su pomogli privatni brodovi. Mediji navode da su tri vatrogasca zadobila opekotine, da je izgorelo nekoliko kuća, kao i velike površine pod šumom.

Temperatura u Grčkoj juče je dostigla 45 stepeni Celzijusa, što su vlasti opisale kao najgori toplotni talas od 1987. godine.

I susedne zemlje suočavaju se sa sličnim uslovima, uključujući Tursku i Italiju, ali i širom Sredozemlja, piše "Katimerini".

Zvaničnici u Albaniji saopštili su da je jedna osoba umrla od udisanja dima u blizini grada Đirokastre na jugu zemlje, gde su požari naterali stotine stanovnika da beži.

Grupa EU za odgovor na katastrofe saopštila je da je Brisel poslao vatrogasce i avione kanadere kao pomoć u Italiju, Grčku, Albaniju i Severnu Makedoniju.

- Pratimo situaciju sa velikom zabrinutošću. Evropska solidarnost je na delu u borbi protiv ovih strašnih požara - napisala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Predviđa se da će se vreli talas zadržati u Grčkoj i Turskoj do kraja nedelje.

Bonus video:

00:38

Požar u Bodrumu

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.