1 KOROVSKA BILJKA JE VEĆ UZELA MAHA: Blizu je graničnih vrednosti, a KRITIČNI PERIOD tek dolazi!
Alergija, Foto: Profimedia

a joj

1 KOROVSKA BILJKA JE VEĆ UZELA MAHA: Blizu je graničnih vrednosti, a KRITIČNI PERIOD tek dolazi!

U subotu je bilo 23 polenova zrna u samo jednom kubnom metru vazduha, što je, ako znamo da je granična vrednost 30, hipersenzibilna koncentracija

Objavljeno:

Najagresivnija korovska biljka - ambrozija već je počela da pravi probleme alergičnim osoba, što ni ne čudi jer je u subotu u Beogradu izmereno 23 polenovih zrna u kubnom metru vazduha, a kada se uzme u obzir da je granična vrednost 30, jasno je da situacija postaje ozbiljna, i da nas takva tek čeka.

Rukovodilac monitoringa alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović kaže za Telegraf.rs da se najveće koncentracije polena ambrozije očekuju od 20. avgusta do polovine septembra, i svima koji su alergični preporučuje da se pridržavaju svoje antihistaminik terapije, i ako je moguće izmeste na mesta gde polena ove biljke nema.

- U subotu je bilo 23 polenova zrna u samo jednom kubnom metru vazduha, što je, ako znamo da je granična vrednost 30, hipersenzibilna koncentracija. Ja sam već počela da reagujem, a reagujem kada je i osam polenovih zrna u kubnom metru vazduha - kaže Mirjana Mitrović za Telegraf.rs.

Već sada se, kako kaže, javljaju alergične osobe i žale na tegobe, a ističe da će sa padom ekstremnih temperatura na oko 30 i ispod 30 ambrozija bukvalno emitovati eksploziju polena.

- U narednom periodu očekujemo intenzivno cvetanje i najkritičnije vrednosti iz ovogodišnjeg merenja od 20. avgusta, pa do polovine septembra - navodi naša sagovornica.

Ona kaže da pored Beograda, najveće vrednosti polena ove korovske biljke bude uvek izmereno u Vojvodini.

- Cela Vojvodina, kao žitnica. Ukoliko se dobro ne obrade agrotehnički strnjišta, ona se jako dobro razvije do ovog perioda. Tu je problem, što ne možete ući na tuđi posed, a zakonodavac obavezuje, odnosno Ministarstvo poljoprivrede donelo je uredbu o uništavanje ambrozije na svim poljoprivrednim površinama. I, to su veliki izvori, hektari i hektari ambrozije, a polen leti preko 100 kilometara od mesta izvora - rekla je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine za Telegraf.rs.

Granična vrednost za ambroziju je 30 polenovih zrna u kubnom metru vazduha, jer je veliki alergen, dok je za ostale granična vrednost 60.

Naime, kako je ranije naša sagovornica objasnila za Telegraf.rs, alergični najviše problema imaju u jutarnjim satima, kako sunce izađe. Tada ova biljka otvara cvet i kreće da emituje polen.

- Već u pet sati mora da se klimatizujete, kako počinje da sviće... Nikako ne treba otvarati prozore. Osoba koja je alergična može da otvori prozore ili izađe napolje tek 15 minuta nakon pljuska. Ako nema kiše, tek posle podne, kada kreće da pada temperatura, može da izađe napolje. Sa sumrakom i biljka zatvara svoje elemente cveta u izvesnoj meri - posavetovala je Mirjana Mitrović za naš portal.

Oni koji imaju probleme, po povratku iz prirode treba da promene odeću, operu kosu, da ne suše veš u spoljašnjim uslovima, da koriste klimatizovane i automobile i prostorije, i da prate kretanje polena, a u skladu sa tim i da usklađuju svoju terapiju i kretanje.

Takođe, oni koji su u mogućnosti, prema rečima naše sagovornice, mogu otići na Zlatibor ili na neku veću nadmorsku visinu gde ovaj korov nije toliko invanzivan, ili u neku banju, kao što je Sokobanja, gde specifična struja utiče na vetar da se taj polen tu ne zadržava puno.

Bonus video:

02:43

Kako da svedete simptome alergije na minimum

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.