ALARMANTNO UPOZORENJE: U Srbiji izražen visok nivo UV zračenja, sunce može biti opasno za zdravlje!
Uv zraci, Foto: Profimedia

ŠOKANTNI DETALJI

ALARMANTNO UPOZORENJE: U Srbiji izražen visok nivo UV zračenja, sunce može biti opasno za zdravlje!

Danas u Srbiji vrlo visok UV indeks imaju, Zlatibor, Sjenica, Kraljevo, Kopaonik, Kruševac, Ćurpija, Niš, Leskovac, Dimitrovgrad, Peć, Prizren, Priština i Vranje, dok će sutra situacija za većinu gradova biti nešto povoljnija

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje da nas narednih dana očekuju visoke temperature , kao i da će indeks UV zračenja do četvrtka biti veoma visok.

Na skali od nula do 11 plus, indeks UV zračenja je danas u većini mesta osam i devet, što spada u kategoriju vrlo visokog.

Danas u Srbiji vrlo visok UV indeks imaju, Zlatibor, Sjenica, Kraljevo, Kopaonik, Kruševac, Ćurpija, Niš, Leskovac, Dimitrovgrad, Peć, Prizren, Priština i Vranje, dok će sutra situacija za većinu gradova biti nešto povoljnija.

Najugroženiji grad u sredu će biti Dimitrovgrad sa UV faktorom osam, dok će u većini ostalih mesta biti sedam, što takođe nije povoljno po zdravlje ljudi.

U četvrtak situacija je još alarmantnija, a mesto sa najvećim UV zračenjem biće Kopaonik gde će indeks biti devet. Tog dana visoki indeks UV zračenja (osam) mogu da očekuju i stanovnici Loznice, Valjeva i Smederevske Palanke uz sve one koji su štetnosti sunčevih zraka bili naglašeno izloženi i u utorak.

Kako se zaštiti od UV zračenja?

Iako se o opasnostima od izlaganja suncu često govori, čini se da mnogi ljudi i dalje nisu svesni opasnosti koju nosi ova vrsta zračenja. Sunce može izazvati mnogo veće probleme od bolnih opekotina pa je veoma važno da se zaštite na adekvatan način.

U situacijama visokog indeksa UV zračenja neophodna je krema sa zaštitnim faktorom, lagana odeća, šešir i naočare za sunce, a kao najveća prevencija lekari preporučuju izbegavanje izlaganja kože suncu u periodu od 11 do 16 časova.

Dermatolozi savetuju da obavezno nanesete kremu sa zaštitnim faktorom sa minimum SPF 30, a naročito je važno da zaštitite vrat i dekolte. Naglašavaju da je važno da kremu nanesete 10 minuta pre nego što izađete iz kuće. Intenzivno izlaganje kože suncu može dovesti do ozbiljnih opekotina, što može biti jedan od faktora rizika za nastanak melanoma - karcinoma kože.

- Kremu za sunčanje trebalo bi naneti na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce - savetuje pedijatar dr Goran Vukomanović i naglašava da bi roditelji trebalo da bebe i malu decu mažu na svakih sat vremena.

- Potrebno je obratiti pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu i od infracrvenog IR-A zračenja, a ne samo od UV-B i UV-A zraka. Idealno bi bilo da krema štiti takozvanim inovativnim organskim filterima. Preporuka je da koristite preparate koji imaju dokazanu efikasnost u sprovedenim studijama, jer korišćenje krema koje nisu proverene može da dovede do opekotina i oštećenja kože - navodi lekar.

Veoma je važno da redovno proveravate kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru. Ne treba zaboraviti da je sunce neophodno i za sintezu vitamina D u našem organizmu, koji je neophodan za jake kosti, a njegov nedostatak izaziva različita oboljenja.

Doktor Vukomanović je objasnio da ne reaguju svi tipovi kože na zračenje sunca na isti način, jer svaka osoba ima svoju fotoosetljivost.

- S obzirom na to da je dečija koža tanka, a njen zaštitni mehanizam slabiji od kože odraslih osoba, deca mnogo brže pocrvene. Ništa manje nisu osetljive ni osobe koje su svetle puti i plavih očiju - upozorio je lekar.

Šta znače boje UV indeksa zračenja

Ukoliko čujete da ulazimo u ljubičastu zonu, to znači da je indeks UV zračenja ekstremno visok, odnosno 11 i više.

Crvena boja označava veoma visok nivo zračenja čije su vrednosti od osam do 10. Visok nivo obeležava se narandžastom bojom za upozorenje i vrednost iznosi od šest do sedam. Sve se ovo smatra alarmantnim nivoom UV zračenja.

Umereno i nisko UV zračenje obeleženo je žutom (indeks tri do pet ) i zelenom od nula do dva, što je zapravo potpuno bezbedan nivo zračenja za zdravlje ljudi.

Bonus video:

00:32

Espreso eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.