MOJ 2. DOM JE UNIŠTEN, GLEDAM UPLAKANE PRIJATELJE: Novinarka Espresa najlepše godine života provela na Eviji! VIDEO
Evija u plamenu, Foto: Privatna arhiva, Profimedia

POŽAri IZ PAKLA

MOJ 2. DOM JE UNIŠTEN, GLEDAM UPLAKANE PRIJATELJE: Novinarka Espresa najlepše godine života provela na Eviji! VIDEO

U vatrenoj stihiji koja je pogodila ovo ostrvo meštani se danonoćno bore kako bi sačuvali svoje domove

Objavljeno: 15:52h

Već sedam dana stanovnici ostrva Evija u Grčkoj preživljavaju pakao nastao zbog požara koji besne, a kojima se, nažalost, ne nazire kraj.

00:05

Evia pozar

Prvog dana požar je buknuo u mestu Rovies. Kada je požar prijavljen nadležnima i kada je krenula panika među stavnovništvom, niko sa vlasti nije shvatio ozbiljnost situacije, tvrde meštani. Od 3. avgusta požari su nastali i u ostalim mestima tog ostrva, od mesta Guves, preko Pefkija , Neos Pirgosa do Istiee. Pefki, nekadašnji raj, mahom za srpske i rumunske turiste, ovih dana preživljava katastrofu, dok vlasti ne čine ništa kako bi sprečili dalje širenje požara. Po mestima koja su zahvaćena stihijom, sreću se vozila pod rotacijom, čiji se vozači predstavljaju kao volonteri, dok za njima po plažama ostaju kanisteri polunapunjeni benzinom.

Ostrvo Evia, Požar, Grčka
foto: Privatna arhiva

Po mišljenju mnogih, požar je podmetnut, dok zvanično uzrok nije poznat, kao ni počinioci.

Prepušteni skoro sami sebi, ovi hrabri ljudi se danonoćno neumorno bore kako bi spasili svoje najmilije i zaštitili svoje domove od ove pošasti.

Ostrvo Evia, Požar, Grčka
foto: Privatna arhiva

Novinarka našeg portala ovu vest je primila sa posebnom žalošću jer je u ovom mestu provela neke od najsrećnijih momenata. Ovo je njen apel:

''Tri sezone sam provela na ovom ostrvu, tačnije, u Pefkiju i ovo mesto za mene predstavlja drugi dom. Taj narod doživljavam kao svoju drugu porodicu. Gledam potresne snimke, fotografije i videe meštana, ljude sa kojima sam delila i dobro i zlo, sa kojima sam živela, ljude dobrog srca koji nikada zlo nikom nisu poželeli, da gase vatru sami, bez gotovo ikakve pomoći. Zavijeni u crno, ne znajući šta će im sutra doneti, oni se herojski bore. Sve mi se ovo čini kao neki košmar, ali nažalost, to je njihova java. Slomljena sam, jer gledam svoje prijatelje uplakane, njihove bake i deke prestravljene i molim sve ljude dobre volje da se pokrene neka akcija, da se pošalju volonteri koji će pomoći ugroženima i da svi zajedno povratimo Eviju u život. Ja im toliko dugujem, a verujem i mnogi drugi koji su ovde boravili. Mesto koje je poznato po svojoj borovoj šumi i nepreglednom zelenilu, pluća tog ostrva, juče su otkazala ''.

Ostrvo Evia, Požar, Grčka
foto: Privatna arhiva

Bonus video:

03:16

Preventiva smanjuje rizik od požara

( Espreso )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.