IMALI SMO DECU KOJA 6 NEDELJA NAKON OBOLEVANJA ZAVRŠE U BOLNICI: Dr Snežana upozorila na simptome
Dr Snežana upozorila na simptome, Foto: RTS Printscreen

OPREZ!

IMALI SMO DECU KOJA 6 NEDELJA NAKON OBOLEVANJA ZAVRŠE U BOLNICI: Dr Snežana upozorila na simptome

Ona je istakla i da kod dece nema nekih posebnih simptoma karakterističnih za koronu

Objavljeno:

Deca sada nešto češće nego ranije obolevaju od korone, a dr Snežana Rsovac je otkrila kakva je situacija u Srbiji.

"U odnosu na ukupan broj obolelih u Srbiji do sada, deca su oko 10 odsto zastupljena u ukupnoj brojci, ali ono što je bitno je da deca u ovom periodu kada je bilo manje zaražavanja, prethodna dva meseca, primetno je bilo da i deca skoro da nemaju infekciju kovid-19. Sada u poslednjih sedam dana dana imamo pojedinačne slučajeve potvrđenih infekcija, a zaista je ostalo to da imaju blažu kliničku sliku, bez obzira na to što se radi o delta soju, koji još uvek nije dominantan u našoj zemlji".

Navela je da je u dečjoj bolnici u Tiršovoj do juna bilo stotinak dece na hospitalizaciji, ali da nisu svi imali tešku formu. Otkrila je i ko su bili najteži slučajevi.

"Sve studije do sada su pokazale da deca koja imaju neke hronične bolesti imaju mogućnost da imaju težu formu korone, ali još uvek ne znamo zašto se dešava da smo imali decu koja su preležala ili bila u kontaktu sa ovim virusom, a onda nakon četiri do šest nedelja primana. To su bili najteži pacijenti, sa jednom multisistemskom inflamatornom reakcijom organizma, sličnom sepsi. Takvih pacijenata smo imali pedesetak za godinu dana".

Dr Rsovac je objasnila i zašto deca ređe nego odrasli obolevaju od kovida.

Tiršova
foto: Marina Lopicic

"Od početka se znalo da su AC receptori koje virus targetuje kada ulazi u organizam, a nalaze se u nosu, ali i u plućima i drugim organima. Deca ih po prirodi ne razvijaju odmah, imaju daleko manji broj i samim tim je afinitet virusa manji. Zato se može reći da je klinička slika kod dece najčešće bila lakša ili umerenog tipa, a neki su bili i bez simptoma".

Ipak, činjenica je da u periodu kada je u mnogim zemljama dominantan delta soj, i deca obolevaju nešto češće.

"Poslednje studije su pokazale da iako je delta soj jako virulentan, negde oko 11 odsto je bila populacija dece u opsegu obolelih, sada se popelo na nekih 19 odsto, dakle postoji trend da i oni češće obolevaju".

Ona je istakla i da kod dece nema nekih posebnih simptoma karakterističnih za koronu.

"Sve respiratorne infekcije idu sa tom kliničkom slikom koja je i ovde i dalje najčešća, a to je curenje iz nosa, temperatura, bol u grlu, osipi, to se sve javlja i kod drugih virusnih infekcija".

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.