NEVAKCINISANI ĐACI ĆE MORATI DA SE TESTIRAJU BAR JEDNOM NEDELJNO: Dr Jovanović podržava predlog dr Kona
Tanja Jovanović, Foto: Screenshot

korona virus

NEVAKCINISANI ĐACI ĆE MORATI DA SE TESTIRAJU BAR JEDNOM NEDELJNO: Dr Jovanović podržava predlog dr Kona

Vrlo je važno da se nastava vrati u realne okvire

Objavljeno:

Broj novozaraženih virusom korona u Srbiji raste, a početak školske godine se bliži što dodatno komplikuje epidemiološku situaciju.

Virusološkinja dr Tanja Jovanović iz Kriznog štaba kaže da bi bila šteta da od septembra škola počne da se održava onlajn i dodaje da ako se deca starija od 12 godina ne budu vakcinisala, moraće bar jednom nedeljno da se testiraju.

"Vrlo je važno da se nastava vrati u realne okvire. Zbog toga je važna vakcinacija đaka. Bila bi velika šteta da i ove godine nastava počne na onlajn platformi. Ukoliko se ne vakcinišu, đaci stariji od 12 godina moraće da bar jednom nedeljno rade testiranje na kovid 19" kaže u intervjuu za Kurir prof. dr Tanja Jovanović, virusološkinja i članica kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.

Dr Jovanović takođe podržava predlog dr Predraga Kona o odvajanju vakcinisanih i nevakcinisanih đaka starijih od 12 godina.

Situacija sa studentima je kaže malo lakša, oko 75 odsto studenata Medicinskog fakulteta je vakcinisano.

"Naši studenti već imaju letnju praksu iz hirurgije i interne medicine u bolnicama koje su nastavne baze našeg fakulteta. Kako bi im bilo dozvoljen boravak u bolnici, neophodno je da imaju ili potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test. Imamo veliku odgovornost, jer moramo da zaštitimo i pacijente, i studente, kao i zdravstvene radnike. Naši student su se odazvali pozivu za vakcinaciju, tako da je više od 75 odsto studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu vakcinisano, a za one koji su manjina, javjaju se njihovi roditelji da skrenu pažnju da je PCR testiranje skupo - 9.000 dinara. Ali izbor postoji - da dobiju besplatnu vakcinu ili da se testiraju ukoliko ne žele da prime tu vakcinu. Ne smemo da rizikujemo", kaže ona.

Doktorka naglašava da je jedna od najvažnijih stvari edukacija, jer se ljudi često oslanjaju na informacije sa interneta, a one su kako kaže, često lažne i pogrešne. Dodaje da je za školarce najbolje da prisustvuju organizovanim tribinama na kojima bi bile iznošene prilagođene i osnovne informacije.

"Edukacija i priča o dobrobiti vakcinacije je po meni najvažnija. Informacije na koje se građani oslanjaju su one s interneta, gde je mnogo laži i pogrešnih podataka. A imate i nekompetentne zdravstvene radnike koji pričaju svašta. Organizovati tribine za osnovce i srednjoškolce i na njihovom nivou dati osnovne informacije i objašnjenja, a naravno i za univerzitet. Mlade osobe ne prihvataju pritiske i ubedjivanja, tako da treba dobro izbalansirati način na kojem bi se prave informacije njima plasirale. Zdravstveni radnici su prošli tu edukaciju, pa ih možda treba podsetiti čemu je sve doprinela vakcinacija, kaže dr Jovanović.

Bonus video:

01:00

NOVINARKA ESPRESA JE OTIŠLA KOD DUŠANA DA PROVERI KOLIKO TETOVIRANJE BOLI: Nije joj bilo LAKO!

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.