STIGAO IZVEŠTAJ POLICIJE O DEČAKU (4) NAĐENOM U BUSU: Čeka se dopis Centra za socijalni rad
Autobus, Foto: Dado Đilas

SPREMA SE ODLUKA

STIGAO IZVEŠTAJ POLICIJE O DEČAKU (4) NAĐENOM U BUSU: Čeka se dopis Centra za socijalni rad

Dečak (4) pronađen je bez nadzora starijih u autobusu na liniji 35L na okretnici na Lešću u Beogradu.

Objavljeno:

Tužilaštvu u Beogradu je stigao izveštaj policije u vezi sa slučajem dečaka V. H. (4), koji je prošle nedelje bez nadzora roditelja, pronađen u autobusu na liniji 35L ,na okretnici na Lešću, saznaje Telegraf.rs u tužilaštvu. Čeka se još izveštaj Centra za socijalni rad u Beogradu, pa da tužilaštvo odluči da li će krivično goniti roditelje...

Dečak je u autobusu pronađen prošle srede, 28. jula oko 15 časova. Jedan od putnika pitao je vozača čije je dete, na šta je on rekao da i on to gleda, odmah je o svemu obavestio policiju a ona Hitnu pomoć. U trenutku pronalaska, dečak je spavao.

Centar za socijalni rad je preuzeo brigu o detetu, i pokrenuo postupak kontrole u okviru koje je proveravano pod kojim uslovima je dete ostalo samo, uslovi u kojima dete živi, kompetencije roditelja, kao i da li je dečak zanemarivan i zlostavljan.

Juče je izveštaj o svemu stigao u Prvo osnovno javno tužilaštvo.

- 4. avgusta 2021. godine Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, po nalogu dežurnog zamenika javnog tužioca, Policijska stanica Stari grad dostavila je izveštaj u vezi predmetnog događaja. Po dobijanju izveštaja nadležnog Centra za socijalni rad, tužilaštvo će odlučiti o krivičnom gonjenju roditelja deteta - kažu za Telegraf.rs u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Kako je prošle nedelje rečeno u tužilaštvu, ukoliko Centar utvrdi da su roditelji zanemarivali dužnost zbrinjavanja i vaspitavanja, protiv njih će biti podneta krivična prijava zbog zapuštanja i zlostavljanja.

- Dežurni zamenik javnog tužioca obavešten je od policije o navedenom događaju. Tom prilikom je naložio da se prikupe dokazi i da mu se dostavi izveštaj. Takođe, tužilaštvo je naložilo da Centar za socijalni rad izvrši hitnu analizu i nadzor nad porodicom, te ukoliko nakon analize Centar za socijalni rad proceni da su roditelji zanemarili dužnost zbrinjavanja i vaspitavanja deteta podneće krivičnu prijavu na dalje postupanje tužilaštvu zbog krivičnog dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz čl. 193 КZ - rečeno je za Telegraf.rs u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu prošle nedelje.

Sada se čeka da stigne izveštaj i Centra za socijalni rad pa da se odluči o krivičnoj prijavi.

U Centru za socijalni rad u Beogradu ponovili su da je dete niskog kalendarskog uzrasta, koje je 28. jula 2021. godine pronađeno bez nadzora odrasle osobe u autobusu, dobrog zdravstvenog stanja i da je adekvatno zbrinuto.

Nema, međutim, odgovora da li je završen nadzor i šta je u okviru njega ustanovljeno.

- Stručni radnici centra za socijalni rad preduzimaju sve neophodne mere iz svoje nadležnosti za zaštitu maloletnog deteta - kažu u Centru i dodaju da detalje i dalji plan starateljske zaštite ne mogu da iznose u javnost.

Roditelji nisu bili prijavili nestanak deteta.

- Tek kada je policija došla do njih, majka je počela da pravi dramu kako joj je nestalo dete, pritom, bila je u alkoholisanom stanju - rekao je prošle nedelje izvor Telegrafa.rs iz istrage.

Bonus video:

00:32

Espreso eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.