NAŠI TIHI HEROJI: Dobrovoljci iz cele zemlje ujedinili se da bi ugasili požar na Mokroj Gori!
Vatrogasci na Mokroj Gori, Foto: MUP

BRAVO ZA SVE

NAŠI TIHI HEROJI: Dobrovoljci iz cele zemlje ujedinili se da bi ugasili požar na Mokroj Gori!

Hrabre junake pohvalilo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je ujedno iskazalo i zahvalnost da njihovom angažovanju

Objavljeno:

Nadljudske napore uložili su prethodnih dana naši vatrogasci, boreći se sa vatrenim stihijima širom zemlje. Ni ekstremno visoke temperature, ni teška odela, šlemovi i čizme nisu sprečili vatrogasce dobrovoljce od Sombora do Novog Pazara da se priključe intervencijama, kako bi pomogli kolegama da ukrote požare koji su buktali, posebno na Mokroj Gori.

Na poziv Sektora za vanredne situacije, bili su spremni da krenu, bez obzira na to koje je doba dana. Bez obzira na to što su pozivi stizali u gluvo doba noći. Bez razmišljanja, bez reči... Zaputili su se na mesto gde je 100 hektara šume buktalo. I zato - oni su naši tihi heroji.

Hrabre junake pohvalilo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je ujedno iskazalo i zahvalnost da njihovom angažovanju.

- Bravo za svakog vatrogasca-spasioca koji se danima borio i bori da bi obuzdao šumske požare u Srbiji! Slike govore više od hiljadu reči i koliki je nadljudski napor uložen u borbi sa vatrenom stihijom. Hvala vatrogascima-spasiocima iz Nove Varoši, Prijepolja, Užica, Bajine Bašte, Kragujevca, Čačka, Kraljeva, Novog Pazara, Jagodine, Kruševca, Beograda, Valjeva, Novog Sada, Prokuplja, Pančeva, Smedereva, Niša, Priboja, Šapca, Sombora i Sremske Mitrovice koji paze na sve nas - naveo je MUP.

Vatrogasci dobrovoljci odazivali su se iz svih krajeva zemlje.

- Na poziv Sektora za vanredne situacije u noći u ponedeljak na utorak, u 1.45 sati, 30 dobrovoljnih vatrogasaca iz Vojvodine otišlo je na gašenje šumskog požara na planini Mokra Gora - saopštio je Vatrogasni savez Vojvodine.

Oni su u svom postu koji su objavili na društvenoj mreži Fejsbuk poslali poruku: "Vatru gasi, brata spasi".

Požega, Bajina Bašta, Kadinjača i Arilje ujedinjeni da pomognu

Tokom jučerašnjeg dana, pripadnici vatrogasne jedinice Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Požega, zajedno sa kolegama iz Bajine Bašte, Kadinjače i Arilja, učestvovali su u protivpožarnim aktivnostima na Mokroj Gori, na delu površine gde je postojala mogućnost da usled jakog vetra dođe do razbuktavanja požara kod tinjajućeg treseta.

- Kao pripadnici dobrovoljne vatrogasne jedinice nastojimo da u svakoj intervenciji, bilo da je reč o požarima, poplavama, pretragama terena ili drugim vanrednim situacijama, pokažemo što viši nivo profesionalizma. Na taj način podižemo nivo bezbednosti u toku intervencije i nju činimo efikasnijom - kaže za Telegraf.rs Dragan Đukić, član DVD Požega koji nije časio časa da se priključi kolegama nakon izbijanja požara na Mokroj Gori.

Kako kaže, poziv za učešće u takvoj intervenciji uvek kod vatrogasaca dovodi do povišenog nivoa adrenalina u telu.

- To nam podiže moral, a požari su takvi događaji da nikada niste 100 posto sigurni kako će se akcija gašenja do kraja odvijati, jer na to utiču mnogi faktori. Naravno, vođe intervencije nikada neće dozvoliti da bezbednost učesnika u akciji gašenja požara bude dovedena u pitanje, te se na osnovu obučenosti i opremljenosti vrši odabir lokacije koju određeni tim može da brani i kontroliše - ističe naš sagovornik.

U poslednjoj akciji gašenja požara, objašnjava Đukić, njihov zadatak bio je da kontrolišu mesta na kojima je požar ugašen, jer je zbog sastava terena postojala mogućnost da kod tinjanja treseta ponovo dođe do nastanka požara.

- Na taj način smo "čuvali leđa" profesionalnim vatrogascima dok su se oni borili s vatrenom stihijom ispred njih. Nama predstavlja izuzetnu čast činjenica da Sektor za vanredne situacije, a posebno gospodin Miloš Milenković iz Odseka za koordinaciju i kontrolu rada dobrovoljnih vatrogasnih društava, prepoznaju kvalitet članova dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Zlatiborskog okruga, te nam neretko upućuju pozive za asistenciju profesionalnim vatrogasnim jedinicama - ističe Đukić.

Naš sagovornik dodaje da najveću moralnu satisfakciju imaju onda kada zajedničkim delovanjem sa vatrogascima-spasiocima uspeju da odbrane ljude i njihovu imovinu.

Heroine Natalija i Zorana

A na Mokroj Gori nije bilo samo heroja, već i heroina. Među njima su dve dame, Natalija i Zorana, vršnjakinje stare 27 godina iz prigradskog naselja Bukovac u Novom Sadu. Kako navode za portal Telegraf.rs, ovim poslom u kojem su žene brojčano nadjačane, bave se godinu dana.

Kako su ispričale, kada je njihovo vatrogasno društvo Bukovac dobilo informaciju da bukti požar na Mokroj Gori i poziv u pomoć, one su već bile obučene i spremne.

- Rame uz rame sa muškim kolegama, odmah smo se odazvale pozivu. Strah je prisutan uvek, ali ljubav prema ovom poslu, adrenalin i želja da pomognemo prevlada - pričaju Natalija i Zorana.

Kako kažu, kada su stigle na lice mesta, zatekle su veliku površinu šume zahvaćenu vatrom, na veoma nepristupačnom i strmom terenu, ali nisu odustale.

- Zaista je velika čast učestvovati u takvoj jednoj akciji, a još veće zadovoljstvo je kad se posao uspešno obavi - poručuju one.

Plamen ugašen posle više dana borbe

Inače, požar na Mokroj Gori posle nekoliko dana nadljudske borbe vatrogasnih ekipa u veoma nepristupačnim uslovima je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, kako je rekao Saša Cicvarić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu.

- Plamen je ugašen i vatra lokalizovana sa svih strana. Sada se trenutno radi na gašenju panjeva koji tinjaju u sredini, kako bi se apsolutno i na svaki način sprečilo da se vatra ponovo pojavi - istakao je on.

U gašenju požara učestvovovala su 132 vatrogasca iz deset gradova i opština Srbije, ali i četiri helikoptera MUP-a Srbije.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.