ŽENE ZBOG TROPSKIH VRUĆINA IMAJU VELIKE PROBLEME, MOŽE DA BUDE OPASNO: Doktor Petrović UPOZORAVA!
Žena u bazenu, Foto: Profimedia

PAZITE SE BAZENA

ŽENE ZBOG TROPSKIH VRUĆINA IMAJU VELIKE PROBLEME, MOŽE DA BUDE OPASNO: Doktor Petrović UPOZORAVA!

Od ovih tegoba obolevaju i muškarci, ali znatno ređe od pripadnica nežnijeg pola

Objavljeno:

Ekstremno visoke temperature uzrok su povećanom broju uroloških infekcija. Karakteristična je naročito upala bešike i to kod žena, a razlozi su smanjen unos vode, odnosno tečnosti i boravak u nedovoljno hlorisanim bazenima.

- Ove tropske temperature, dovode do neuobičajeno velikog gubitka vode iz organizma od čak i do 2,5 litra. Ukoliko tu količinu, čak i do 3 litra vode ili tečnosti ne vratimo u organizam, otvorićemo put bakterijskim infekcijama bešike, naročito kod žena - kaže za JuGmediu urolog Milan Petrović, zamenik direktora OB Leskovac.

Doktor Petrović objašnjava zašto se ovaj problem najčešće javlja kod žena.

- Žene imaju kraću mokraćnu cev od 2 do 3 santimetra i to su ulazna vrata za razvoj infekcija. Dolazi do preteranog znojenja, gubitka velike količine tečnosti a time i do koncentracije mokraće, koja se duže zadržava u bešici. Ako u tom slučaju već postoje bakterije, one se enormno razmnožavaju - objašnjava dr Petrović.

Žena u bazenu
foto: Profimedia

Boravak u vodi, naročito u bazenima takođe može da bude uzrok ovim infekcijama.

- Bazeni su povoljno mesto za razvoj infekcije ukoliko se ne održavaju dobro, tj. ako se ne hlorišu. Mogu da apelujem da se koriste samo oni u kojima se meri i održava pH vrednost, odnosno, redovno se hlorišu. Oni koji su napravljeni reda radi, treba izbegavati - savetuje urolog Petrović.

Ove infekcije su uporne, dugo i teško se leče. Doktor podseća da metabolizam čoveka zavisi od vode i da je u ovako ekstremnim temperaturama neophodan unos i do tri litra vode, odnosno tečnosti.

Žena u bazenu
foto: Profimedia

- Ukoliko ne unosimo dovoljno vode to je praktično smrt za bubrege ali i za bešiku. Ako u organizmu imamo ešerihiju koli, problem tek nastaje jer je ona rezistentna na dosta antibiotika - upozorava Petrović.

Kod problematičnih stanja u urologiji bol je prva koja upozorava, a potom i prisustvo mokraće u krvi, odnosno promena njene boje.

- Bol je najčešća u slabinskom predelu i dešava se kada krene kamen iz bubrega. Ona je nesnosna. Druga bol je u predelu mokraćne bešike kada je ovaj organ pod upalom i imamo i krvavu mokraću. Međutim, ukoliko imate krvavu mokraću bez bolova, to je onda najopasnije stanje koje budi sumnju da se radi o tumoru - upozorava urolog Petrović.

(Espreso / Jugmedia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.