"OBRENOVAČKE ŠUME I DRVOREDI"
Obrenovac, Foto: Gradska opština Obrenovac

Životna sredina

"OBRENOVAČKE ŠUME I DRVOREDI"

Postavljen je novi mobilijar u vodu ležaljki u delu Zabrana koji izlazi na reku a nedavno je napravljena dečija stena za penjanje i avantura park sa agiliti poligonom

Objavljeno: 08:32h

Javno preduzeće za zaštitu i unapređenje životne sredine između ostalog upravlja zaštićenim prirodnim dobrom Zabran i Zp “Jozića koliba” kao i zelenom površinom specijalne namene arboretuma. Svetozar Andrić direktor Javnog komunalnog preduzeća za unapređenje i zaštitu životne sredine Obrenovac, objasnio nam je kako to zapravo izgleda.

" U okviru arboretuma nalaze se zaštićene i nezaštićene prirodne vrste koje nisu karakteristične za gradske uslove već samo tu mogu da se nađu. Ima preko 600 pojedinačnih primeraka drveća i šiblja. Prostor je obogaćen prirodnjačkim domom od pre dve godine, u okviru koga se održavaju predavanja izložbe i predstave na temu zaštite životne sredine a služi i kao stečište svih organizacija koje se bave prirodom " , ispričao je Svetozar Andrić.

Životna sredina
foto: Gradska opština Obrenovac

Zabran je biser Obrenovca.To je zaštićeno prirodno dobro treće kategorije, a jedan deo je i u drugoj zoni zaštite tzv. “Jazbinska bara”, prostire se na 47.77 ha. U okviru Zabrana postoji i trim staza u dužini od 1450 metara kao i biciklističko pešačka staza u dužini od 10 km u prstenu oko Zabrana.

Životna sredina
foto: Gradska opština Obrenovac

" Postavljen je novi mobilijar u vidu ležaljki u delu Zabrana koji izlazi na reku a nedavno je napravljena dečija stena za penjanje i avantura park sa agiliti poligonom. Plan je da se uradi i zip line i još dodatnih sadržaja u okviru avantura parka kako bismo dobili kompleks poput onog na Zlatiboru. U planu je i katamaran koji će se saobraćati između Zabrana, Baričke ade, nautičkog sela i vraćaće se nazad u Zabran, ali i tura preko Kolubare do Zp "Jozića koliba”. Od prošle sezone preuzeli smo brigu o “Perilu” Prostoru koji preko 100 godina predstavlja kupalište i spojeno je sa Zabranom biciklisticko pešačkom stazom u dužini od 1km i 700 metara " , dodao je Andrić.

Životna sredina
foto: Gradska opština Obrenovac

Čitav prostor je prekriven sitnim peskom.Takođe intenzivno se radi na sadnji novih sadnica i održavanju starih zasada. Svake godine se pozadi izmedju 500 i 700 novih zasada.Ove godine su ušli u akciju "Posadi svoj hlad" gde su građanima podelili još 300 sadnica van ove brojke, a obaveza im je bila da zasade sadnice,slikaju i pošalju sliku na njihov mejl.

Životna sredina
foto: Gradska opština Obrenovac

"Do sada smo posadili deset drvoreda u Obrenovcu, u ulici Tamnavskoj, Vuka Karadžića, Ace Simovića, Kralja Aleksandra, Kralja Milana. U naselju Topolice takođe zasađen je park i drvored od tri reda sadnica.U okviru arboretuma takođe sadimo retke i egzotične vrste. Cilj nam je da svaki građanin dobije po jednu sadnicu za poćetak " , kazao je Andrić.

Životna sredina
foto: Gradska opština Obrenovac

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta gradske opštine Obrenovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva ".

1 / 8 Foto: Gradska opština Obrenovac

Bonus video:

02:16

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O MAJČINOJ DUŠICI

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.