EVO GDE VREDI OTIĆI ZA VIKEND! Stari Ledinci - Mesto božanstvene prirode i velikog istorijskog značaja!
Lepota u Starim Ledincima, Foto: Samo Novi Sad

DOBRA IDEJA

EVO GDE VREDI OTIĆI ZA VIKEND! Stari Ledinci - Mesto božanstvene prirode i velikog istorijskog značaja!

Pored lepota prirode, Stari Ledinci imaju i istorijski i verski značaj

Objavljeno: 14:20h

Smešteni na sremskoj strani Dunava na padinama Fruške gore, Stari Ledinci sa svojim prirodnim lepotama predstavljaju jedno od lepših prigradskih naselja Novog Sada. Idealno su mesto za beg od gužve i gradske vreline, a evo šta sve možete obići prilikom posete.

Stari Ledinci
foto: Samo Novi Sad

Na pomen Ledinaca, mnogima je prva asocijacija Ledinačko jezero, Fruškogorski biser ili dragulj kako ga stanovnici nazivaju. Ledinačko jezero, veštačko je jezero, koje je nastalo prestankom rada pumpi kamenoloma Srebro 1999. godine. Udubljenje je vremenom punjeno podzemnim vodama, kao i potocima Lukin svetac i Srebrni potok i nastalo je jezero koje je doseglo veličinu od 4 hektara. Strme litice, bogate fruškogorske šume i plava boja vode, čine ovo jezero čarobnom i turistički atraktivnom lokacijom.

Pored lepota prirode, Stari Ledinci imaju i istorijski i verski značaj. U vikend naselju Klisa, nalaze se ostaci srednjovekovne pravoslavne crkve o kojoj se ne zna mnogo. Meštani je zovu Crkva Svetog Đorđa, ali je poznata i pod nazivom Ledinačka kula, po visokom zvoniku koji se može videti iz podnožja brda. Postoji predanje da se na tom mestu nekada nalazio Manastir Savinac, posvećen Svetom Savi, ali da se manastru nakon turskih osvajanja gubi svaki istorijski trag. Trenutno se ostaci manastira rekonstruišu i vraća mu se srednjovekovni izgled.

Stari Ledinci
foto: Samo Novi Sad
Stari Ledinci
foto: Samo Novi Sad

A kada ste već obišli znamenitosti ovog malog mesta, obavezno morate svratiti u neki od poznatih vinskih podruma. Naša preporuka je vinarija porodice Miljević koja nudi kompletan doživljaj ovoga kraja. Dok se edukujete o sortama vinove loze i proizvodnji, pijuckate vina i jedete domaće specijalitete koji su poznati u ovom kraju.

Stari Ledinci
foto: Samo Novi Sad

Bonus video:

01:00

NOVINARKA ESPRESA JE OTIŠLA KOD DUŠANA DA PROVERI KOLIKO TETOVIRANJE BOLI: Nije joj bilo LAKO!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.