IMUNOLOG POPADIĆ IZNEO PROGNOZE O DELTA SOJU: Daleko smo od kolektivnog imuniteta, novi pik se očekuje u OKTOBRU!
Prema nekim podacima, ovaj soj se prenosi brže od 40 do 60 odsto, a navodno je i veći rizik od hospitalizacije., Foto: Printscreen Youtube

treća doza

IMUNOLOG POPADIĆ IZNEO PROGNOZE O DELTA SOJU: Daleko smo od kolektivnog imuniteta, novi pik se očekuje u OKTOBRU!

U riziku su osobe u godinama jer njihov imunski sistem slabije pamti prethodni kontakt sa pretnjom, u ovom slučaju vakcinacijom

Objavljeno:

Delta soj korona virusa u pojedinim zemljama doveo je do značajnog povećanja broja obolelih, a registrovan je i u Srbiji. Profesor sa Medicinskog fakulteta, imunolog dr Dušan Popadić razjasnio je neke detalje o ovoj varijanti.

Prema nekim podacima, ovaj soj se prenosi brže od 40 do 60 odsto, a navodno je i veći rizik od hospitalizacije.

"Nisam siguran da je povezan sa većim rizikom od hospitalizacije ako pogledamo ukupan broj zaraženih tim virusom. A takođe, nisam siguran da može direktno da se poredi zato što u evropskim zemaljama i našoj zemlji uglavnom su vakcinisane starije osobe koje po logici stvari imaju više komorbiditeta i više su ugroženi. Ne možemo te dve grupe direktno da poredimo. Promenio se virus i populacija koja je podložna tako da tu nema mnogo poređenja", rekao je dr Popadić za K1.

On je pojasnio da od delta soja uglavnom oboleva mlađa populacija jer je i manje vakcinisanih u toj grupi. Takođe, ističe da oni možda imaju manji rizik za umiranje, ali svakako mogu da razviju i tešku kliničku sliku.

Nedavno je doneta preporuka o primanju i treće doze vakcine, a polemisalo se o tome da li treba da je prime i svi oni koji su se vakcinisali odmah po registraciji vakcina u našoj zemlji. Koliko su oni zaštićeni od korone?

"Velika većina jeste zaštićena, oni koji nisu u potpunosti zaštićeni to su veoma stare osobe, osobe koje imaju pridružene bolesti. Stare osobe koje su vakcinisane su pod većim rizikom jer njihov imuni odgovor nije onako dobrog kvaliteta kao kod relativno mladih osoba. Za to postoje brojna imunološka objašnjenja, stare osobe imaju slabiju sposobnost za odgovor na neku novu pretnju i pored toga imaju slabiju memoriju, njihov imunski sistem slabije pamti prethodni kontakt sa pretnjom, u ovom slučaju vakcinacijom".

Na pitanje ko treba da primi treću dozu, dr Popadić kaže:

"Treću dozu treba da prime najstarije osobe koje su na nekim vidovima terapije koja omete funkcionisanje imunog sistema. Znači, imunosupresivna terapija, antiinflamatorna terapija, neke posebne grupe pacijenata, na dijalizi, pacijenti koji se leče od maligniteta, osobe sa urođenim i drugim vidovima imunodeficijencije".

Imunolog ističe da je vakcinacija i dalje "najpoželjnija od svih načina borbe protiv epidemije", a otkriva i kada stiže novi pik epidemije.

"Već sam nekoliko puta rekao da se očekuje na jesen, ali može se desiti da nam stigne i ranije. Jesen je od kraja septembra do kraja decembra, mislio sam da će to da bude oktobar ili novembar, ali može se desiti da imamo veliki skok i ranije, u septembru, što ne isključuje da opet imamo u novembru i decembru onu situaciju, u zavisnosti od toga koliko ljudi bude imunizovano".

Imunolog je izjavio i da smo još veoma daleko od kolektivnog imuniteta, tvrdeći da nam treba čak 95 odsto imunizovanog stanovništva da bismo "podigli zid".

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.