ŠTA AKO STE POZITIVNI NA KOVID A VEĆ STE UPLATILI LETOVANJE? Novac može da se refundira, a ovo su USLOVI
Ilustracija, Foto: Profimedia

činjenice

ŠTA AKO STE POZITIVNI NA KOVID A VEĆ STE UPLATILI LETOVANJE? Novac može da se refundira, a ovo su USLOVI

Turisti imaju opciju da pomere letovanje za neki drugi datum

Objavljeno:

Uplatili ste letovanje, kupaći kostimi su odavno kupljeni, svi plažni rekviziti već popakovani i samo vam je još ostalo da dobijete rezltate PCR testa pa da krenete na put. Ipak, rezultati PCR testa stižu i kažu da ste pozitivni na kovid. I to 48 sati pred polazak. Šta sad?

Prošle godine smo se u manjoj ili većoj meri pomirili sa činjenicom da nam je korona "pojela" letovanje, ali ove godine masovna vakcinacija nam je otvorila vrata omiljenih letovališta. Ipak, to što su mogućnosti putovanja ove godine šire, ne znači da kovid i dalje ne može da bude razlog otkazivanja putovanja, a da vam pri tom novac ne bude refundiran.

Iako je sertifikat o vakcinaciji najlagodiniji i najjeftiniji način za putovanja, oni koji nisu vakcinisani imaju opciju da pred putovanje odu na PCR ili antigensko testiranje o sopstvenom trošku. Međutim, problem je što negativan PCR test ne sme biti stariji od 48 sati, a svi znamo da otkazivanje putovanje što bliže datumu polaska - to skuplji penali.

- Nismo imali takve slučajeve do sada. Međutim, ako se to desi, turisti imaju opciju da pomere letovanje za neki drugi datum kada im odgovara, a ako hoće u potpunosti da ga otkažu refundacija se reguliše prema opštim uslovima poslovanja - rečeno je "Blicu" u jednoj beogradskoj turističkoj agenciji.

Povraćaj novca 0 odsto

Prema opštim uslovima poslovanja turističkih agencija koja su objavljena na sajtu Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) stoji da u koliko otkažete putovanje najkasnije pet dana pred polazak - povraćaj novca je tačno 0 odsto. Pa čak iako je razlog za neodlazak korona virus - refundacije nema.

"Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova. 10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja, 20 % ako se otkaže 29 do 20 dana pre početka putovanja, 40 % ako se otkaže 19 do 15 dana pre početka putovanja, 80 % ako se otkaže 14 do 10 dana pre početka putovanja, 90 % ako se otkaže 9 do 6 dana pre početka putovanja, 100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja", piše na sajtu YUTA-e.

Ipak, kako su ovo neke opšte odredbe, sve može zavisiti od agencije do agencije.

KURIR U ĐAKOVICI KOD DRAGICE GAŠIĆ: Albanci ne žele da joj prodaju ni VEKNU HLEBA
01:33

KURIR U ĐAKOVICI KOD DRAGICE GAŠIĆ: Albanci ne žele da joj prodaju ni VEKNU HLEBA

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media