BIĆE PREPORUČENO KO TREBA DA PRIMI TREĆU DOZU VAKCINE: Oglasio se dr POPADIĆ
Dušan Popadić, Foto: Printscreen Youtube

STRUKA

BIĆE PREPORUČENO KO TREBA DA PRIMI TREĆU DOZU VAKCINE: Oglasio se dr POPADIĆ

Naveo je da najviše podataka ima o tome da druga doza vakcine bude zasnovana na informacionoj RNK tehnologiji

Objavljeno:

Niko nikog neće naterati da primi treću dozu vakcine, ali će se izaći s preporukama ko bi trebao da je primi, poručio je prof. dr Dušan Popadić, imunolog. Što se tiče mešanja vakcina, Popadić smatra da to ne može da škodi pacijentu.

Ukazao je da je i pored vakcinacije neophodno da se nosi maska zato što, kako je objasnio, "ne znamo na koga ćemo naleteti, odnosno ne znamo koju ćemo dozu virusa primiti u susretu s tim osobama".

Dušan Popadić je ocenio da bi ograničavanje dostupnosti pojedinih sadržaja verovatno dalo bolje rezultate u motivaciji za vakcinisanje nego nagrađivanje. Ukazao je da smo imali nagrađivanje i da to nije dalo bolje rezultate.

– Pokazano je da su vakcine koje su zasnovane na tehnologiji RNK i vektorske vakcine, konkretno "Sputnjik V" najefikasnije, odnosno pružaju najefektniju zaštitu, nakon toga je kineska "Sinofarm" koja pruža pristojnu zaštitu – istakao je imunolog.

Pod pristojnom zaštitom "Sinofarm" vakcine, Popadić smatra da je zaštita kod te vakcine verovatno i viša od nekih drugih koje smo primali, kao što je i vakcina protiv gripa.

Ko će da odluči za treću dozu vakcine

– Koliko ja znam niko nikog neće naterati da primi tu treću dozu, ali će se izaći s preporukama ko bi trebao da je primi. To su na prvom mestu stare osobe i osobe koje su na nekim imunosupresivnim ili antiinflatornim tretmanima zbog nekih svojih osnovnih zapaljenskih bolesti – rekao je Popadić.

To su, kako je istakao, prvi kandidati za treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

Objasnio je i da treća doza vakcine ima veze s pandemijom u kojoj živimo. Da je pandemija ovakvih karakteristika nekog drugog virusa verovatno bi slične mere bile preduzimane, dodao je imunolog.

"Mešanje vakcina nije štetno"

Što se tiče mešanja vakcina, Popadić misli da to ne može da škodi pacijentu i pored toga što je činjenica da to nije ispitano na velikom broju pacijenata.

– Snaga dokaza koji o tome govore je prilično mizerna, slaba. To su mali brojevi, nikako nisu desetine hiljada slučajeva, osim za neke kao što su kombinacije "Astrazeneke" i "Fajzerove" vakcine, što se radilo ne tako retko u Velikoj Britaniji i Kanadi, gde je pokazano da to ni na koji način ne ometa imunski odgovor, odnosno da je bezbedno – potvrdio je Popadić.

Istakao je da mešanje vakcina nije sigurno štetno.

Kako odabrati treću dozu

Naveo je da najviše podataka ima o tome da druga doza vakcine bude zasnovana na informacionoj RNK tehnologiji.

– Prema tome, ako pogledamo te dokaze ja bi preporučio neku od vakcina koja je zasnovana na RNK tehnologiji – to su "Fajzer" i "Moderna", svakako ne može da šteti, može da koristi. Ali isto tako ako je neko primio dve doze kineske i želi da nastavi imunizaciju tom vakcinom, ni na koji način ga ne bi ograničavao i preporučio bih da primi i treću dozu kineske – savetuje Popadić.

Što se tiče dejstva vakcina na mutirane viruse, kaže da sigurno ne deluju potpuno jednako. Tu bi, kako je naveo Popadić, možda bila prednost na strani kineske vakcine koja je najmanje osetljiva na promene virusa zato što ona sadrži ceo virus, odnosno sve moguće proteine koje virus u sebi ima.

Što se tiče vektorskih i onih zasnovanih na RNK tehnologiji, tu je, objasnio je imunolog sužen odgovor, ograničen na "S" protein koji je samo jedan od tih 29 virusnih proteina.

Na uobičajeno pitanje zašto moram da nosim masku ako sam vakcinisan, doktor Popadić poručuje: "Zato što ne znamo na koga ćemo naleteti, odnosno ne znamo koju ćemo dozu virusa primiti u susretu s tim osobama".

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.