NAPRVIO ZATVOR U KOME JE MUČIO, SILOVAO I UBIJAO SRBE: Uhapšen Pero Vincetić
Pero Vincetić, Foto: Printscreen/Facebook

ŠOKANTNO!

NAPRVIO ZATVOR U KOME JE MUČIO, SILOVAO I UBIJAO SRBE: Uhapšen Pero Vincetić

Pero Vincetić zvani Konj optužen je za mučenje, silovanje i seksualno zlostavljanje srpskih vojnika i civila

Objavljeno:

U Hrvatskoj je uhapšen Pero Vincetić nekadašnji prpadnik HVO, koji se tereti za ratne zločine u Orašju nad žrtvama srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH Vincetića optužnicom tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području Orašja, kao i druge ratne zločine.

Tužlaštvo je saoštlo da je obavešeno da je u Hrvatskoj, na području Osiječko-baranjske županije, uhapšen osumnjičeni Pero Vincetić, zvani “Konj” (1968.), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjene nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine.

Navodi se da je Vincetić, koji koristi identitet Marko Vidović, uhapšen u okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, preneli su sarajevski mediji.

Iz Tužilaštva su, u skladu s Protokolom o saradnji, kolegama u DORH-u ranije predati dokazi za krivično gonjenje osumnjičenog koji je duže vreme nedostupan bh. pravosuđu i, prema operativnim podacima, nalazi se na području Hrvatske.

Osumnjičenog se tereti da je spomenuta kaznena dela počinio od maja 1992. do 28. lipnja 1993. na području opštine Orašje u Bosni i Hercegovini (BiH), obavljajući dužnost zapovednika Vojne policije Operativne zone Posavina te dužnost zapovednika 5. odreda Vojne policije Posavina-Orašje, saopštilo je osječko Županijsko državno tužilaštvo.

Sumnja se da je osnovao improvizirane zatvore u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali i Srednjoškolskoga centra u Orašju te više manjih zatvora na području opštine Orašje u kojima je sam, ili s drugim pripadnicima, zatvarao zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), pripadnike bošnjačke nacionalnosti, ako su bili pripadnici VRS-a, te srpske i bošnjačke civile, ali i Hrvate za koje je sumnjao da sarađuju s pripadnicima VRS-a.

Bonus video:

Espreso  eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?
00:32

Espreso eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media