UBIJALI CIVILE I UZIMALI JEZIVE SUVENIRE: Isplivali dokazi o zločinima australijskih vojnika u AVGANISTANU! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Ministarstvo odbrane

RATNI PLEN

UBIJALI CIVILE I UZIMALI JEZIVE SUVENIRE: Isplivali dokazi o zločinima australijskih vojnika u AVGANISTANU! (VIDEO)

Na osnovu australijskih zakona, uzimanje ratnog plena se smatra ratnim zločinom i kažnjivo je sa 20 godina zatvora

Objavljeno:

Australijski Gardijan je početkom decembra objavio fotografije koje su šokirale javnost. Na slikama se vidi australijski vojnik kako pije pivo iz protetičke noge koja je, navodno, priladala talibanskom vojniku u Avganistanu. Javnost, šokirana snimcima, odbijala je da poveruje u to. Sada se na suđenju saznalo da postoje "stotine" sličnih fotografija.

Na suđenju koje je pokrenuo dobitnik Viktorijinog krsta, Ben Roberts-Smit protiv nekoliko australijskih listova uključujući Sidnej Morning Herald i Kanbera Tajms, saznalo se da postoji još stotine fotografija australijskih vojnika kako se "zabavljaju" sa "ratnim plenom" u tajnom baru Fat Lejdiz Arms u njihovoj bazi u Avganistanu.

Fotografije je medijima dala bivša žena Robertsa-Smita a sada su na sudu predstavljene i druge fotografije iz snimci iz USB-ova koje je ona pokupila, prenosi Gardijan.

Ispostavilo se da je Roberts-Smit 2009. godine ubio avganistanskg civila sa protetičkom nogom. Noga je postala "suvenir" i odneta je u bazu Australijanaca gde je u tajnom baru korišćena kao krigla za pivo.

Advokati Robertsa-Smita tvrde da je on ubio talibanskog vojnika a da je drugi vojnik odneo protezu kao suvenir, kao i da njihov klijent nikada ne bi čuvao kao "uspomenu" nečiji deo tela jer mu je to "odvratno".

Roberts-Smit je tužio listove zbog niza "neosnovanih" i "senzacionalističkih" članaka objavljenih 2018. godine za koje tvrdi da ga predstavljaju kao osobu koja je prekršila "moralna i zakonska pravila službe" i počinila ratne zločine.

Mediji su optužili Roberts-Smita da je preplivao reku i ubio jednog Avganistanca, kao i da je ubio još jednog avganistanskog farmera i to tako što ga je gurnuo sa litice a onde upucao. Roberts-Smit tvrdi da nije ubio nikog.

Australija u zimu prošle godine pokrenula istragu povodom izveštaja medija da su australijski vojnici činili ratne zločine nad civilima i zatvorenicima u Avganistanu.

Više od 26.000 australijskih vojnika je nakon 11. septembra 2001. bilo raspoređeno u okviru koalicije predvođene SAD. Australijske trupe napustile su Avganistan 2013. godine.

Australijski mediji od tada su izveštavali o velikom broju ozbiljnih optužbi na račun vojske kao što je slučaj ubistva šestogodišnjeg dečaka prilikom upada u kuću i brojna ubistva i mučenja civila.

Istraga koju je vodio australijski general Angus Džon Kempbel pokazala je da su pripadnici australijskih specijalnih jedinica odgovorni za ubistvo 39 avganistanskih civila, a u nekim slučajevima civili su pogubljivani kako bi mlađi vojnici prvi put "pustili krv".

Prema izveštaju, većina ubijenih, koji uključuju zatvorenike, poljoprivrednike i druge meštane u Avganistanu, držani su kao zarobljenici kada su ubijeni i zato ih je štitilo međunarodno pravo, prenosi Rojters.

"Sva ta ubistva su se dogodila izvan ‘žarišta bitke”, rekao je Kempbel.

U izveštaju, u koji je australijski list Ejdž ranije imao uvid, navodi se da su australijski vojnici ubijali nenaoružane civile iz vatrenog oružja i klali ih, i da su počinili veliki broj ubistava, često ih proslavljajući.

"Zločini su bili normalni specijalcima, oni koji bi se tome usprotivili, bili bi marginalizovani. Vojnici su se nadmetali u ubijanju i nehumanom tretiranju zatvorenika i bili su žedni krvi. Pojedini zločini su zataškavani“, stoji u izveštaju. Racije u avganistanskim selima izgledale su tako što bi specijalci upali u njih, zarobili muškarce i dečake, vezali ih i mučili dok su ih ispitivali.

"Događalo se da su neki od zarobljenika nađeni posle toga upucani u glavu, sa prerezanim grlima, a oči su im bile vezane. Dvojica dečaka od 14 godina, koji su osumnjičeni za saradnju sa talibanima, tako su nađeni prerezanih grla, njihova tela su ubačena u vreće i bačena u reku. Ovo su potkrepljene tvrdnje“, stoji u izveštaju.

Kako se dodaje, i oni koji nisu činili zločine, znali su za njih, ili su učestvovali u zataškavanju.

A onda je odjeknula bomba, kada je "Gardijan Australija“ objavio ekskluzivne snimke na kojima se vidi kako jedan vojnik – koji je i dalje u službi – pije piće iz veštačke noge u nezvaničnom baru Fet Lejdiz Arms koji se nalazi unutar baze australijskih specijalnih snaga u Tarin Kovtu, glavnom gradu Uruzgan provincije. Na drugim fotografijama, snimljenim 2009. godine, vide se dvojica vojnika kako plešu sa nogom.

Neki vojnici kažu da su oficiri tolerisali tu praksu, pa da su čak neki i učestvovali u tome uprkos tome što je veštačka noga ratni trofej i nešto što australijski vojnici nikako nisu smeli da donesu sa bojišta niti zadrže.

Noga je navodno pripadala talibanskom borcu koji je ubijen tokom napada na vojni kompleks u Kakaraku u aprilu 2009. Njegova noga je odneta sa bojišta i čuvala se u Fet Lejdis Armsu kako bi posetioci ponekad mogli da popiju piće iz nje. Noga je kasnije stavljena na zid uz nacističke dekoracije – Gvozdeni krst i natpis „Das Boot“. Jedan pripadnik specijalnih snaga rekao je listu da je noga od tada putovala svuda po svetu sa jedinicom.

"Gde god da je Fet Lejdiz Arms otvorena, tu je bila i noga iz koje se povremeno pilo“, rekao je on i dodao da su i komandanti povremeno svraćali u bar i pili iz noge.

Na osnovu australijskih zakona, uzimanje ratnog plena se smatra ratnim zločinom i kažnjivo je sa 20 godina zatvora.

"Šta god da smo mi radili, mogu odmah da vam kažem da su Britanci i Amerikanci bili daleko, daleko gori", rekao je Gardijanu jedan australijski specijalac o svojoj službi u Avganistanu.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.