ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Narodno predanje za ovo mesto vezuje i jaku VLAŠKU MAGIJU! (VIDEO)
Krupajsko vrelo, Foto: Privatna arhiva

dragulj homolja!

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Narodno predanje za ovo mesto vezuje i jaku VLAŠKU MAGIJU! (VIDEO)

Ovo mesto krije mnoge tajne.

Objavljeno: 21:41h
Maša Ćorić

Jedno od najreprezentativnijih vrela se nalazi pod zaštitom države, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i karakteriše se kao Spomenik prirode Krupajsko vrelo.

Krupajsko vrelo
foto: Privatna arhiva

Kroz ovo parče raja na zemlji, detaljnije su nas sproveli Anđela, Nikol i Lazar, koji su ujedno i stanovnici mesta gde se ovaj dragulj nalazi:

- Krupajsko vrelo je odaljeno od Žagubice 35km, nalazi se između sela Milanovac i Krupaja. Specijalitet ovog mesta je riba pastrmka - objasnili su nam mladi novinari Lazar (10) i Anđela (18).

Krupajsko vrelo
foto: Privatna arhiva

Put do netaknute prirode

Smešteno u podnožju planine Beljanice, na oko 35 kilometara udaljenosti od Žagubice, Krupajsko vrelo je po mnogo čemu specifično.

Ne tako lako pristupačno, osim pravim ljubiteljima prirode, ovo kraško vrelo je uspelo da ostane netaknuto.

Krupajsko vrelo
foto: Privatna arhiva

Posebno je zanimljiv prilaz Krupajskom vrelu. Kada krenete tim putem i prođete staru vodenicu, lako vam se može učiniti da pomislite da puta, zapravo više i nema. Ali samo pravi znatiželjnici i ljubitelji prirode će ugledati jedan prilično uzan prolaz i par stepenika, izrađenih od prirodnog kamena:

Kada krenete tim stepenicama naniže, ugledaćete dva omanja bazena. Nemojte biti iznenađeni, jer su i jedan i drugi puni većih i manjih primeraka riba.

Krupajsko vrelo
foto: Privatna arhiva

Dragulj Homolja

Boja vode Krupajskog vrela se, na prvi pogled čini nestvarnom. Na jednom mestu su se, čini se stopile najlepše nijanse zelene i plave boje. Onako kako to samo priroda može da učini:

Cvrkut ptica, miris šume i bogato rastinje su ono, što boravak na ovom mesti čini prosto nestvarnim.

Međutim, iako je njegova površina prosto očaravajuća, pravu tajnu Krupajskog vrela su, ipak donekle otkrili tek retki ronioci, koji su uspeli da se spuste do 123 metara dubine i zađu u pećinu, čiji ulaz je vidljiv i spolja.

Naravno da takva jedna atrakcija ne može da prođe bez lokalne legende. Jer kako drugačije objasniti brojne podvodne tunele, koje su iskusni ronioci uspeli da otkriju ispod Krupajskog vrela?

Krupajsko vrelo
foto: Privatna arhiva

Legenda o nastanku podvodne pećine

Prostor Homolja je poznat po mističnim događajima i pričama. A u većinu njih je često upletena i čuvena vlaška magija. Pa tako i u priču o nastanku podvodne pećine ispod Krupajskog vrela.

Naravno, mora postojati i neko skriveno blago, koje je glavni krivac za nastanak. Narodno verovanje ovog puta se osvrće na skriveno blago koje je, po legendi progutala ili sama planina ili ga je neko sakrio. Iako su neki pokušavali da dođu do skrivenog blaga, zahvaljujući vodenom duhu, Tartoru, koji ga čuva, to nikom još nije pošlo za rukom.

Više o tome, ispričala nam je naša mlada reporterka Anđela:

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

- Kao što vidite, iza mene se nalazi izvor Krupajskog vrela. Po zvaničnoj legendi, homoljske planine su progutale veliku količinu zlata koji se nalazi unutar pećine. Za čuvanje tog zlata, zadužen je vodeni duh Tartor koji svake godine na Đavolji dan, uz pomoć bubnjeva, priziva meštane na svoju slavu. Vlaške žene koje tada žele da dobiju veliku moć, dolaze i predaju mu se u toj pećini. On zauzvrat bira mladu i lepu devojku.

Termalni izvori

Zahvaljujući kaptiranju prirodnog termalnog izvora Krupajskog vrela, čiji potok je dužine 435 metara, na dnu potoka se nalazi betonska česma. Ukupno 5 metalnih cevi služe za protok vode do česme, a ona na tom mestu ima temperaturu od 26 stepeni.

U blizini se nalazi još jedan izvor, a na njemu je posebno atraktivan mali vodoskok, koji je i najčešći motiv na fotografija Krupajskog vrela koja se može videti:

Krupajsko vrelo
foto: Privatna arhiva

U blizini ove prirodne atrakcije se nalaze Žagubica i Petrovac na Mlavi, pa ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem da tu pronađete smeštaj, ukoliko želite bolje da upoznate tajne Homolja.

Zanimali su nas i utisci posetilaca ovog mesta, da li je i njih oduševila ova nerealna priroda:

- Ovde sam posle dužeg vremena došla da obiđem Krupajsko vrelo. Ovde sam kao đak bila na izletu, jer ja živim blizu. Kada uporedim, puno su izmenili i mnogo je sada lepše i sigurno ćemo doći ponovo - rekla nam je gospođa koja je došla u pratnji unuka.

(Espreso/M.Ć)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.