VODA U PODRUMIMA, POKIDANE ŽICE ZA STRUJU, UNIŠTENI CREPOVI I MALINJACI: Strašne scene IZ CELE SRBIJE! (FOTO/VIDEO)
Strašno nevreme u Srbiji, Foto: KURIR, Kurir/B.R., RINA, YouTube Printscreen

TEŽAK VIKEND ZA NAMA

VODA U PODRUMIMA, POKIDANE ŽICE ZA STRUJU, UNIŠTENI CREPOVI I MALINJACI: Strašne scene IZ CELE SRBIJE! (FOTO/VIDEO)

Veći deo Srbije je tokom vikenda zahvatilo jako nevreme

Objavljeno:
Ana Petrović
Bojana Petrović

Nezapamćene poplave pogodile su prethodne sedmice pojedine delove Zapadne Evrope. Ciklon koji hara Balkanom, a koji je stigao iz Nemačke, nije zaobišao ni našu zemlju.

Iako su u pojedinim evropskim zemljama poplave dovele do tragičnih posledica, meteorolozi kažu da su šanse za takav scenario kod nas gotovo nemoguće.

Međutim, veći deo Srbije je tokom vikenda zahvatilo jako nevreme, a u mnogim mestima je došlo i do poplava.

Vladičin Han

Jako nevreme zahvatilo je područje Vladičinog Hana, a palo je toliko grada da je tlo bilo skoro potpuno belo.

Nevreme je oborilo stabla, polomilo crepove na objektima, a zaustavljen je i saobraćaj.

U mestu Lepenica je pao grad veličine jajeta.

Još nije poznato koliku je štetu nevreme nanelo usevima.

Ivanjica

Na teritoriji opštine Ivanjica pala je ogromna količina kiše praćene gradom, pogođeno je pola teritorije Golije, a najviše su stradala sela Erčege, Vučak, Brakljevo, Međurečje, Kumanica, Gleđica.

"Pet putnih pravaca je neprohodno, nadamo se da će do kraja dana ti pravci biti prohodni, službe su na terenu. Odneto je na desetine kilometara puta usled bujice izlivenih potoka koji su rušili sve pred sobom. Sanacija puteva trajaće minimalno narednih mesec dana", rekao je za Tanjug predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Pored putne infrastrukture, stradali su i voćnjaci, a kako je naglasio Mitrović, šteta na malinjacima u Kumanici je stopostotna.

"Grad je mogao lopatama da se skuplja. Uspeli smo bar da usitnimo grad do veličine lešnika protivgradnim raketama, nažalost nismo uspeli u potpunosti da razbijemo oblake. Pored maline, stradao je i rod šljive", kazao je Mitrović.

Malinjak, Nevreme, Blagomir Luković
foto: RINA

Na svojoj koži je posledice nevremena osetio i Blagomir Luković iz sela Gleđica kome je uništen malinjak.

''Kod mene je šteta oko dva miliona dinara, sve je otišlo za dvadeset minuta. Sa neba nije padao uobičajen grad, nego ledenice čudnog oblika. Ni protivgradna mreža ovde ne bi pomogla", izjavio je.

Niš

Jako nevreme praćeno vetrom i gradom koje je pogodilo Niš i okolinu oštetilo je automobile, poplavilo ulice i dvorišta i nanelo štetu mnogim građanima.

Građani kažu da će ih šteta koju im je nevreme nanelo koštati puno i da im je voda sa ulice poplavila dvorišta i podrume.

Lebane

U jakom nevremenu koje je pogodilo Lebane, gde je padala obila kiša praćena gradom veličine jajeta i olujnim vetrom, pričinjena je velika šteta poljoprivrednicima, pokidane su žice za struju, a na tri kuće su izbili požari zbog gromova.

Danas će na teren izaći komisija da proceni štetu na poljoprivrednim usevima kako bi se videlo kako i koliko opština može da pomogne ljudima koji žive od te poljoprivrede.

Svrljig

Nevreme i jaka kiša pogodili su i Svrljig gde su mnoge ulice poplavljene, a voda je ušla u brojne kuće i podrume.

Kako se navodi, slivnici nisu uspeli da prime svu atmosfersku vodu.

Ekipe Javno-komunalnog stambenog preduzeća Svrljig i vatrogasno-spasilačke ekipe su na terenu i pomažu Svrljižanima kod kojih je voda ušla u dvorišta, ali i u podrume kuća.

Topola

Snažno nevreme, praćeno jakim vetrom, obilnom kišom i gradom slabijeg intenziteta zahvatilo je Topolu. Velika šteta pričinjena je na lokalnim putnim pravcima, kao i na zasadima voća i povrća.

Nevreme, Topola
foto: RINA

Zbog olujnog nevremena u nekoliko sela ove opštine bilo je otežano snabdevanje električnom energijom.

Nevreme, Topola
foto: RINA

Na deonici puta Topola – Rudnik u selu Manojlovci kao posledica olujnog vetra i obilne kiše izvalilo se stablo koje se nalazilo neposredno pored glavnog puta.

Nevreme, Topola
foto: RINA

Bela Palanka

Na auto-putu E-80, u zoni petlje Bela Palanka, saobraćaj se sinoć odvijao usporeno, preticajnom saobraćajnom trakom, dok su zbog izlivanja vode na kolovoz za saobraćaj zatvorene vozna i zaustavna saobraćajna traka, saopštilo je JP ''Putevi Srbije''.

Pomenuta deonica je obezbeđena adekvatnom signalizacijom.

Na putu Bela Palanka-Pirot zapad, zbog obilnih padavina došlo je do odrona. Saobraćaj se odvijao naizmeničnim propuštanjem vozila, jednom kolovoznom trakom.

Šabac

Područje grada Šapca zahvatio je jak pljusak praćen gradom.

Najnovije poplave u Šapcu, koje je pratila provala oblaka, uticale su da kanalizacioni sistem, inače preopterećen, postane prenapregnut i ni blizu kadar da primi sve količine vode.

Zbog toga su, na nekoliko lokacija u gradu, podrumi u čitavim stambeno poslovnim prostorima puni vode.

Nova količina padavina posle jučerašnjeg nevremena, dodatno otežava oticanje vode koje se u pojedinim delovima grada zadržava na kolovozima.

Kruševac

Nevreme praćeno jakim pljuskovima pogodilo je i Kruševac. Sitan grad padao je u Vučaku i nekoliko okolnih sela.

Na planini Jastrebac kod Kruševca, došlo je i do prekida u snabdevanju električnom energijom u tri planinska sela Lovci, Bovan i Stanči.

Petrovac na Mlavi

Jaka kiša koja je pala u Petrovcu na Mlavi prouzrokovala je slivanje velike količine vode sa okolnih brda, ali srećom izbegnut je scenario iz 2018. godine i nezapamćene poplave koje su pogodile Srbiju.

Zbog velike količine padavina poplavljeno je desetak domaćinstava.

00:09

KIŠA NAPRAVILA POTOP U DOBRNJU: Deo opštine Petrovac na Mlavi pod vodom, domaćinstva poplavljena

U selu Dobrnje koje pripada opštini Petrovac na Mlavi izlila su se tri manja potoka i proglašena je vanredna situacija.

Na teren su odmah izašle nadležne ekipe, angažovana je i mehanizacija kako bi se što pre uklonile posledice.

Prokuplje

Nevreme koje je zahvatilo i Prokuplje izazvalo je potpuni haosu u delu ulica Miloša Obilića i Solunskoj, jer kanal koji je napravljen za novi vodovodni sistem bukvalno je usisao svu vodu i izručio u objektima na dnu ulice.

01:08

NEVREME NAPRAVILO HAOS U CENTRU PROKUPLJA: Reke na ulicama, poplavljeni podrumi nekoliko kuća

Voda je ušla i u podrume još nekoliko kuća u Solunskoj, koja seče ulicu Miloša Obilića, ali manje. Inspekcija je izašla na teren i očekuje se da se sačini izveštaj.

Prokuplje, Nevreme
foto: KURIR/B.R.

Ipak, ono što građane ovog dela najviše boli je činjenica da je već godinu dana ova ulica koja je u samom centru grada bukvalno neprohodna.

Prokuplje, Nevreme
foto: KURIR/B.R.

Kako je reč o velikom nagibu, brdo je krenulo, asfalt je neupotrebljiv i stanovnici su sa mukom dolazili do svojih kuća. Oni se pitaju zašto je trebalo godinu dana da se krene sa radovima.

Prokuplje, Nevreme
foto: KURIR/B.R.

Beograd - Vojvode Vlahovića

Jako nevreme, praćeno pljuskovima i ponegde gradom, zahvatilo je i Beograd. Veći deo prestonice pogodio je jak pljusak, praćen grmljavinom.

Jedno od prestoničkih naselja koje je najteže pogođeno pljuskom je Vojvode Vlahović gde je poplavljeno oko 20 kuća.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.