SRBIJA JOŠ DANAS POD JAČIM UTICAJEM CIKLONA KOJI JE IZAZVAO KATASTROFU U NEMAČKOJ: Šta možemo da očekujemo?
Visinski ciklon, Foto: Profimedia

VISINSKI CIKLON

SRBIJA JOŠ DANAS POD JAČIM UTICAJEM CIKLONA KOJI JE IZAZVAO KATASTROFU U NEMAČKOJ: Šta možemo da očekujemo?

Pljuskovi sa gmljavinskim nepogodama su, napominje Đurić, potpuno uobičajeni za ovo doba godine

Objavljeno:

Srbija će još danas biti pod jačim uticajem ciklona koji se nalazi nad Balkanom, a koji nam je stigao iz Nemačke, gde je izazvao tragične poplave. Ipak, šanse za takav scenario kod nas gotovo su nemoguće.

- U pitanju je visinski ciklon. On danima celuje, a centar mu je iznad južnog dela Jadranskog mora. Uslovljava vrlo nestabilno vreme širom regiona i donosi kišu, grmljavinske nepogode, obilnije padavine i lokalni grad - kaže za "Telegraf" meteorolog Đorđe Đurić.

Dodaje da danas tokom dana, a naročito posle podne i uveče možemo da očekujemo grmljavinu, grad i obilnije padavine.

- Sutra će ciklon i dalje da bude prisutan, ali će polako da se smiruje. Potom ćemo imati par prijatnih dana, sa temperaturom oko 25 stepeni, a od vikenda nam ponovo stiže pravo letnje vreme - objašnjava.

Vrućina, Toplota, Beograd, Podne, Topli dani u Beogradu, Rashlađivanje, Toplotni udar, Kafić, Leto
foto: Aleksandra Čolić

Pljuskovi sa gmljavinskim nepogodama su, napominje Đurić, potpuno uobičajeni za ovo doba godine.

- Nema opasnosti od izlivanja reka. Potreban je oprez kada su u pitanju mali tokovi, takoreći potoci, koji se pri jakim kišama pretvore u bujične reke. U urbanim sredinama zbog dosta betona voda nema gde da otekne, a odvodni sistemi ne mogu da prihvate tu količinu padavina, te u pojedinim ulicama može da dođe do manjih poplava. Ipak, kad su u pitanju velike reke, tu opasnosti nema. Da bi došlo do izlivanja dunava, mora da padne velika količina kiše i u Mađarskoj i u Austriji, pa da ta velika količina vode stigne do nas. Ili, na primer, ako je u pitanju Velika Morava, treba da pada kiša u celom njenom toku da bi se izlila, ne samo u određenom delu - zaključuje Đurić.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.