KISIĆ PROKOMENTARISALA NEVAKCINISANE MEDICINARE: Bolnice mogu da traže dokaz da nisu pozitivni!
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen

korona

KISIĆ PROKOMENTARISALA NEVAKCINISANE MEDICINARE: Bolnice mogu da traže dokaz da nisu pozitivni!

Prenela je i da je najveće vreme na sednici kriznog štaba bilo posvećeno tome da se mora raditi na povećanju svesti i obuhvatu imunizacijom

Objavljeno:

Jedna od mera koja se može donositi individualno, od bolnice do bolnice, u zavisnosti od epidemiološke situacije, je da se zaposlenima, nakon odmora, može tražiti dokaz da nisu zaraženi, istakla je danas članica Kriznog štaba i ministarka Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je, povodom informacija da pojedini klinički centri traže PCR testove od zaposlenih koji se nisu vakcinisali prilikom povratka sa odmora i pitanje da li je to praksa u svim bolnicama, rekla da je bolnička sredina mesto gde postoji najveći intenzitet kontakata sa najosetljivim stanovništvom, koji su bolesni i zahtevaju lečenje i negu, kao i da radnici mogu biti prenosioci infekcije.

"Vakcine su dostupne od decembra tako da su svi zdravstveni radnici koji odgovorno shvataju svoj posao, a koji nemaju kontraindikaciju, primili vakcinu. Oni koji na duži vremenski period odu sa svog radnog mesta prilikom povratka moraju da budu bezbedni za svoje pacijente i bolničku sredinu", podvukla je ona.

Istakla je da treba da pruže dokaz da nisu zarazni a to je PCR test.

Ta mera, dodala je, donosiće se od bolnice do bolnice i zavisiće od epidemiološke situacije i vakcinisanosti radnika.

Prenela je i da je najveće vreme na sednici kriznog štaba bilo posvećeno tome da se mora raditi na povećanju svesti i obuhvatu imunizacijom.

"Epidemiološka situacija još uvek je stabilna, ali videli smo da može brzo da izmankne kontroli. Jedini način da se zaštitmo jeste da se vakcinišemo", zaključila je Kisić-Tepavčević.

Bonus video:

01:52

OSEĆATE SE LOŠE I NAKON PRELEŽANE KORONE? Dostupna aplikacija za praćenje stanja pacijenata, evo kako fukcioniše!

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.