SUTRA NA 37 STEPENI DODAJTE JOŠ 10: Evo kada dolazi kraj paklenom talasu!
Leto, Foto: Nebojša Mandić

vrućine

SUTRA NA 37 STEPENI DODAJTE JOŠ 10: Evo kada dolazi kraj paklenom talasu!

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) tokom naredna dva dana očekuje nas maksimalna dnevna temperatura od 38 stepeni, a potom od četvrtka stiže blago zahlađenje

Objavljeno:

Pogledali ste vremesnku prognozu i videli da je najavljeno da će maksimalna dnevna biti 37 stepeni, otišli ste do recimo Trga republike i hoćete da prokuvate koliko je vruće, pomislili ste "ovde kao da ima 50 stepeni" - i donekle ste u pravu, evo i zašto.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) tokom naredna dva dana očekuje nas maksimalna dnevna temperatura od 38 stepeni, a potom od četvrtka stiže blago zahlađenje.

Međutim, mnogo puta ste se i sami zapitali kako to da je najavljeno recimo 37 stepeni, a kada izađete napolje na asfalt imate osećaj kao da je bar za 10 stepeni toplije. Objašnjenje smo dobili od Dragane Broćović, meteorološkinje Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

- Pravila i procedure Svetske meteorološke organizacije nalažu da se temperatura meri u hladu na dva metra visine od zemlje, i to ne samo temperatura, nego i svi drugi parametri koji su bitni za merenje vazduha. Meteorologija je jedina nauka koja povezuje ceo svet. Podaci se sakupljaju svakoga dana pre punog sata i na osnovu tih podataka se vrše meteorološka modeliranja - kaže prognostičarka Broćović.

Trava nije što i asfalt

Kako nam objašnjava, površina mora da bude travnata, jer je različit toplotni kapacitet ako je asfalt ili ako je gola zemlja, jer kada izađe sunce prvo se greje tlo, greju se zidovi i sve ostalo, pa tek onda vazduh.

- Sigurno su mnogi primetili da kada zađe sunce da ne pada odmah i temperatura vazduha, da je još uvek vruće i sparno, zbog toga što toplota izbija iz zidova i sa tla - objašnjava Broćović.

To je zbog toga što postoji velika razlika koja površina je u pitanju. Ukoliko smo u parku i nakon toga odemo na asfalt temperatura može biti do 10 stepeni viša. I ne, ne lažu nas meteorolozi kada kažu da ima toliko i toliko stepeni, već parametri koje oni poštuju prilikom merenja temperature nisu onakvi kakvi bi bili da se recimo temperatura meri na betonu.

Temperaturni prosek za Beograd je 26 do 29 stepeni

U junu smo oborili temperaturni rekord iz 1918. godine u Beogradu, i svaki put od tada kada nam se najavi dolazak novog toplotnog talasa, strepimo hoće li biti još nekih rekordno vrelih dana.

- Narednih 10-15 dana ne postoji verovatnoća da se obore neki temperaturni rekordi. U poslednjih 150 godina najtopliji dan u Beogradu sa temperaturom od 43,6 stepeni bio je 24. jula 2007. godine - kaže nam Broćovićeva.

Kako kaže, statistički gledano granica proseka za Beograd je temperatura od 26 do 29 stepeni.

I mihiljsko leto i zahlađenje

Postoji šansa da i ove godine imamo miholjsko leto, jer kako nas podseća meteorološkinja Dragana Broćović, zaboravili smo da su mart, april i maj bili znatno hladniji u odnosu na njihov prosek.

Ono što mnoge raduje jeste dolazak blagog "zahlađenja", koji je moguć već od četvrtka. Od petka će se nestabilnost povećati, biće oblačno, svežije i sa temperaturom u granicama proseka, dakle možemo očekivati pad temperature za desetak stepeni.

Očekuju se i obilnije padavine sa mogućim kratkotrajnim nepogodama, odnosno pojava grada i olujnog vetra.

Bonus video:

01:23

Kurir televizija istraživala: Kakve nas cene očekuju u Grčkoj

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.