KAFA UZ ''ŠLJOKU'' IMA SASVIM NEOČEKIVANI EFEKAT: Dr Perišić mnoge OBRADOVAO u jutarnjem, slobodno popijte rakijicu
Vojislav Perišić, Foto: Printscreen Youtube

mudrost

KAFA UZ ''ŠLJOKU'' IMA SASVIM NEOČEKIVANI EFEKAT: Dr Perišić mnoge OBRADOVAO u jutarnjem, slobodno popijte rakijicu

Prema njegovim rečima, kafa se pije uz piće

Objavljeno:

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić šokirao je mnoge svojim savetima u Jutarnjem programu, ali on tvrdi da su naučno utemeljeni!

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić gostovao je u Jutarnjem programu na TV Prva, gde je govorio o kafi, za koju kaže da je veoma vredan napitak. On je izneo i podatke nove naučne studije, koji su šokirali mnoge!

"'Klivlend medikal faundejšn', čuvena klinika u Klivlendu, kaže kafa i ciroza jetre – ciroza se obično javlja od alkohola, hepatitisa, masne jetre – ako neko ima cirozu jetre, ako poveća dve kafe dnevno više od tri, znači pet da pije, progresija ciroze je usporena za 37 odsto, zbog antifibrotičnog dejstva kofeina i drugih antioksidanata".

Dr Perišić je istakao i da je "kafa mnogo vredan napitak, ima mnogo aktivnih hemijskih jedinjenja i nije bitno kolika je cena, nego koliko ćemo popiti i da li će to koristiti".

Prema njegovim rečima, kafa se pije uz piće.

Kafa
foto: Profimedia

"Kafa se pije uz piće, treba se znati kako se pije. Uvek će biti čaša vode, male šoljice kafe i mala čašica rakije i pije se polako i nešto se jede. Prvo će se popiti dve-tri kafe, pre nego što će se ući u tu etanolsku seansu, voda će se uvek piti iza gutljaja rakije ili kafe, da bi se diluirali kofein i alkohol za bolju cirkulaciju. Onda ide mala čaša alkohola, pa onda Jovo nanovo. Da bismo stigli da metabolišemo male kvantume etanola koji dolaze u malim čašicama, to je pravi stil ako želimo da uživamo u kvalitetnom piću. Želimo da spojimo dve stvari – euforijski efekat etanola, dezinhibicijski efekat etanola, a onda potenciramo taj efekat kofeinom, ali sve to u granicama".

Dr Voja je istakao i da uz to treba nešto jesti.

"Uz kafu i rakiju treba nešto i pojesti, ta kombinacija povoljno deluje na mogućnost ozbiljnog oštećenja jetre. Jetri treba sedam do deset dana posle abuzuma da se oporavi, posle je jetra kao nova".

Drugim rečima, toliko je potrebno jetri da se oporavi posle pijanstva, mada gastroenterolog ističe da je efekat kafe i rakije dobar samo ako je doziran.

Ističući ponovo koliko kofein ima dobar efekat na zdravlje, dr Perišić se vratio na studiju sprovedenu u Klivlendu.

"'Klivlend faundejšn' kaže ako cirotičar pije tri kafe dnevno, pa poveća još dve, rizik umiranja od ciroze jetre nakon godinu dana praćenja se smanjuje za 50 odsto. Nisam mogao da verujem očima! Kofein je moćan antioksidans, etanol ubija jetru svojim prooksidantnim dejstvima, prema tome ako unosimo etanol, piće ili što bi rekli moji mangupi, šljoku, onda ćemo kofeinom da kontrabalansiramo", rekao je gastroenterolog, opet podvlačeći da je akcenat na doziranoj upotrebi ovih napitaka.

Dr Perišić je rekao i da "naše kafe nisu kvalitetne", te istakao da on kupuje samo u kafeterijama.

00:27

MARJANA VAJDU NIKADA NISTE VIDELI OVAKVOG: Trener Novaka posle šampionskog poena uradio OVO! VIDEO

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.