RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU, MEĐU DECOM HARAJU VIRUSI: Dr Ljubica Luković otkriva koji su simptomi crveni ALARM
Prehlađeno dete, ilustracija, Foto: SCREENSHOT/TV PRVA

zdravlje

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU, MEĐU DECOM HARAJU VIRUSI: Dr Ljubica Luković otkriva koji su simptomi crveni ALARM

Pedijatar ističe da se roditelji uvek uplaše kada dete ima temperaturu, ali ne treba je uvek ni skidati

Objavljeno:

Astra, rota i brno virusi se najčešće javljaju u letnjem periodu među decom, a pedijatar otkriva kada ih treba odvesti kod lekara i kako skidati temperaturu.

"Leto je vreme kada često imamo neke virusne infekcije, one su uglavnom praćene tim visokim temperaturama, i to temperature koje često ne prolaze za dva dana, traju po četiri-pet dana. Najčešće je reč o virusima, leto je vreme virusa, ne samo onih koji izazivaju gastrointestinalne tegobe – proliv, povraćanje, malaksalost, glavobolja, već i ovih drugih virusa. Neki od njih idu sa ospama, možemo pomenuti neke od njih, ovaj ’hends, fut and maut’ ili što bismo na srpskom rekli bolest šaka, dlanova, usta, sa visokim temperaturama", ispričala je za TV Prva pedijatar prim. dr Ljubica Luković.

U medijima se poslednjih dana pisalo o brno virusu koji hara među decom, što je uplašilo roditelje, a dr Luković otkriva koji simptomi ga prate.

"To nije ništa neuobičajeno, znaju naročito po tim kolektivnim ustanovama, predškolskim, kad se razboli jedno dete onda se brzo razbole i ostala deca. To je za roditelje dosta traumatično, visoka temperatura koja ide posle nekoliko dana, drugi, treći dan se javljaju promene na dlanovima, tabanima, u ustima, deca znaju slabije da jedu jer prosto imaju bol. Veoma često znaju da budu i dehidrirana, naročito ako je jako visoka temperatura. Tu je važno prvo da vas pogleda pedijatar, najveći broj virusa jeste bezazlen, ali ipak to mora da se prekontroliše jer mogu da se jave i komplikacije. Kod ovog virusa koji smo pomenuli, prvo se javljaju neke promenice, onda se formiraju neke vezikulice, ali mogu da se inficiraju, a onda se te promene moraju lečiti nekim antibiotskim mastima".

Pedijatar ističe da se roditelji uvek uplaše kada dete ima temperaturu, ali ne treba je uvek ni skidati.

"Svaka temperatura za roditelja je uvek veliki znak alarma, znak da se nešto dešava. Važno je davati lekove za temperaturu, antipiretike, svaka temperatura preko 38,5 zahteva da uzmete nešto, najčešće su to paracetamoli ili ibuprofen, ako je dete starije od trećeg meseca. Ono što je važno je ne obarati temperaturu 37,6, tek od 38,5, a ako idete dete da spava, obarajte od 38 jer ne znate šta vam donosi noć. Dovoljno tečnosti, rehidrirajte dete, dehidracija nas uvek najviše brine. Skidamo temperaturu antipireticima, ako nikako ne ide, može se pokvasiti neki peškir, pa prisloniti uz dete. Može i krompir u čarape, može i projino brašno i sirće u čarape".

Ona je roditeljima savetovala da nakon dva-tri dana od pojave simptome obavezno odvedu dete kod lekara.

"Sačekajte dva-tri dana, vidite u kom pravcu to ide, ako se mnogo rano rade nalazi moraju da se ponavljaju. Pratite dete, da li je raspoloženo kada padne temperatura ili je klonulo, gledajte ga i kako se ponaša, kako jede... Ishrana deteta je jako važna", poručila je dr Luković, dodajući da u zavisnosti od vrste virusa, infekcija "može da traje tri, pet, sedam dana".

00:27

MARJANA VAJDU NIKADA NISTE VIDELI OVAKVOG: Trener Novaka posle šampionskog poena uradio OVO! VIDEO

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.