POMAMA ZA ANTIGENSKIM TESTOVIMA U SRBIJI: Ukoliko putujete, a niste vakcinisani, ove informacije morate da znate!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PANDEMIJA

POMAMA ZA ANTIGENSKIM TESTOVIMA U SRBIJI: Ukoliko putujete, a niste vakcinisani, ove informacije morate da znate!

SARS-CoV-2 antigen je protein jezgra korona virusa, koji čini 90 odsto ukupnih proteina koje proizvodi virus u toku svog razmnožavanja, na sluzokoži disajnih organa

Objavljeno:

U vreme letovanja kada se pravila za ulazak u zemlje gde Srbi najviše vole da provode svoje odmore menjaju iz dana u dan, svi turisti se pitaju šta je rešenje za što lakši ulazak, ali i najjeftiniji. Ako niste vakcinisani, odgovor je: antigenski test.

Da su naši turisti toga svesni govori i činjenica da smo ovih dana svedoci pomame za ovim vidom testiranja kao najjedostavnijim načinom da se pređe preko granice i dođe do mora. To potvrđuju i iz raznih laboratorija gde kažu da je interesovanje ogromno i svakog dana je sve veće kako sve više ljudi putuje.

Budući da postoje antigenski i brzi antigenski testovi, važno je da se pre samog putovanja upoznate sa svim informacijama koje su vam neophodne: gde, kako i koliko neka su od najvažnijih pitanja.

Antigenski test na COVID 19

SARS-CoV-2 antigen je protein jezgra korona virusa, koji čini 90 odsto ukupnih proteina koje proizvodi virus u toku svog razmnožavanja, na sluzokoži disajnih organa.

Dijagnostički testovi za detekciju SARS-CoV-2 antigena su napravljeni tako da direktno detektuju upravo proteine jezgra virusa, koji se nalaze na sluzokoži disajnih organa.

Prisustvo antigena ukazuje da je virus trenutno aktivan u organizmu.

Stoga, zaključak je da se ova vrsta antigenskih testova radi tako da se odgovarajući uzorak za ovu analizu uzima kao bris iz nosnog dela ždrela.

Test ima najbolji rezultat kod pacijenata sa visokim virusnim opterećenjem, u prvih 5 do 7 dana od oboljenja ili tik pred pojavu simptoma.

Kada zbog putovanja vremena nema mnogo, antigenski test daje brzi odgvor u roku od pola sata. Ipak, njegov rezultat je kada je to moguće najbolje potvrditi PCR testiranjem koje predstavlja zlatni standard u dijagnostici.

Brzi antigen test na COVID-19

Sa druge strane brzi antigenski test za detekciju SARS-CoV-2 radi se metodom imunohromatografije na test tračici i izvodi ga i očitava stručna osoba, prema uputstvu proizvođača.

Gde se rade testovi?

Za razliku od PCR testiranja koje se još uvek vrši samo u državnim referentnim laboratorijama, brzi testovi se pored državnih rade i u privatnim.

sve je veći broj privatnih laboratorija na teritoriji naše zemlje kojima je dozvoljeno da ovakvo testiranje vrše i čiji rezultati se uzimaju kao referentni pri odlasku na granicu neke od zemalja gde putujete.

Kada je reč o držvanim laboratorijama, to su instituti i zavodi za javna zdravlja u vašem gradu ili regionu.

Koja je cena?

Što se tiče cene antigenskog testiranja ona vartira od laboratorije do laboratorije, a kreće se u rasponu od 3.000 do 3.500 dinara.

Često se privatne laboratorije utrkuju da privuku što više pacijenata, pa nude akcije i popuste na antigensko testiranje, naročito u ovo vreme godišnjih odmora.

Što se tiče državnih laboratorija, cena je jedinstvena i ona je ista od 19. aprila, iznosi 3.500 dinara.

Na slici ispod stoje svi podaci koji su neophodni kada je reč o plaćanju antigenskog testiranja u državnoj laboratoriji, dok se u privatnim plaćanje vrši na licu mesta.

Brzo antigensko testiranje sa druge strane nešto je jefitinije i košta u većini laboratorija do 2.000 dinara, u državnim institucijama, cena je pristupačna i iznosi 1.200 dinara.

Na primer, putnici na grčkim graničnim prelazima mogu biti podvrgnuti brzom testiranju (rezultat se dobija za 10-ak minuta) i ako je test pozitivan, obavezna je kućna izolacija u trajanju od 10 dana.

Dvojezično izdavanje rezultata

Kako u državnim, tako i u privatnim laboratorijama, ukoliko je svrha izvođenja antigenskog testa putovanje, potvrdu možete dobiti kako na srpskom tako i na engleskom jeziku.

Pre izvođenja testa pacijent je dužan da to napomene zdravstvenom radniku koji izvozi test.

Druge vrste pripreme za test nisu neophodne.

Bonus video:

02:08

EPIDEMIOLOG: DELTA SOJ STIŽE U AVGUSTU

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.