LESKOVAČKI UZGAJIVAČI ZAKAZALI PROTEST ISPRED VELIKIH MARKETA: Ubija ih uvoz i niska otkupna cena paradajza!
Paradajz, Foto: Profimedia

VELIKI PROBLEM

LESKOVAČKI UZGAJIVAČI ZAKAZALI PROTEST ISPRED VELIKIH MARKETA: Ubija ih uvoz i niska otkupna cena paradajza!

Dodaju da je najveći problem tako niske cene i uvozni paradajz iz Albanije i Turske, te da njihov paradajz završava na deponijama

Objavljeno:

Usled niske cene paradajza koja na kavantaškoj pijaci u Leskovcu iznosi između 5 i 10 dinara, proizvođači ovog povrća za sutra u 10 sati zakazali su protest ispred velikih marketa. Kako kažu, trenutnom cenom ne mogu da pokriju ni osnovne troškove, a kamoli da zarade nešto, a dodatni problem pravi im uvoz paradajza iz okolnih zemalja.

Okolina Leskovca, Lebana i Vlasotinca jedno je od najpoznatijih područja u Srbiji po proizvodnji paprike, krastavca i paradajza. Međutim, godinama unazad veliki problem proizvođačima predstavlja otkupna cena, ali i nemogućnost izvoza. Takva situacija ponavlja se i ove godine, a trenutna cena paradajza na veliko je izuzetno niska, pa su proizvođači rešili da protestom iskažu nezadovoljstvo.

- Moramo da protestujemo, šta nam drugo preostaje. Radimo cele godine, mučimo se i onda kada treba da pokrijemo osnovne troškove, otkupna cena bude 5 dinara. Pa aman ljudi i mi seljaci imamo dušu, zato ćemo sutra bar narodu deliti paradajz za džabe, a ne da ga po marketima plaćaju 100 dinara - rekao je jedan od proizvođača.

Dodaju da je najveći problem tako niske cene i uvozni paradajz iz Albanije i Turske, te da njihov paradajz završava na deponijama.

- Pa ja sam 80 % izvezao na deponiju. Ovo ovde sam doterao ako mogu da prodam, jer ne znam šta više da radim. Neće seljaka niko da sluša, ali bar neka se čuje i vidi kolka je cena. Pa vi kad vidite 20 dinara na ulici se ne sagnate da ih uzmete, a onda dođete ovde i nađete paradajz za 5, 10 dinara - kazao je poljoprivrednik iz okoline Lebana.

Većina poljoprivrednika koji su se našli na kvantaškoj pijaci je najavilo dolazak na protest, te pozivaju i sve druge proizvođače da im se pridruže.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Južne vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.