DO PETKA EKSTREMNO TOPLO VREME, A NAKON TOGA OPET NAGLI PREOKRET: Meteorolog otkrio detaljnu prognozu!
Ilustracija, Foto: Profimedia

VREMENSKA PROGNOZA

DO PETKA EKSTREMNO TOPLO VREME, A NAKON TOGA OPET NAGLI PREOKRET: Meteorolog otkrio detaljnu prognozu!

Čubrilo dodaje da je sve više izgleda za jače pogoršanje i osveženje sredinom meseca uz moguće formiranje ciklona u Jadranu

Objavljeno:

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je vremensku prognozu za naredne dane.

Kako je naveo, do petka uveče očekuje nas toplo i ekstremno toplo vreme, a u petak posle podne i u noći ka suboti lokalna destabilizacija uz jake grmljavinske pljuskove. Za vikend svežije uz moguće pljuskove, zatim ponovo toplije, a oko 13. jula i ekstremno toplo.

Čubrilo dodaje da je sve više izgleda za jače pogoršanje i osveženje sredinom meseca uz moguće formiranje ciklona u Jadranu.

- Danas i sutra ka nama će iz severne Afrike strujati ekstremno topao vazduh te će preovlađivati sunčano uz maksimume koji će se najčešće kretati između +34 i +39 stepeni Celzijusa, a sutra bi ponegde i to najpre u Zetsko-Bjelopavlićkoj ravnici kao i ponegde nad jugoistokom regiona moglo biti i oko +40 stepeni Celzijusa! - naveo je meteorolog na svom Fejsbuk profilu.

- Ma šta ko tvrdio ovo je ekstrem i treba preduzeti sve moguće mere žaštite… Ograničiti boravak na suncu između 11 i 17 časova na manje od pola sata ukoliko je to moguće, izbegavati sunčanje u tom periodu, konzumirati što više tečnosti, najbolje vode i boraviti u klimatizovanom prostoru gde razlika između unutrašnje i spoljne temperature ne treba biti viša do 7-10 stepeni Celzijusa - istakao je on.

U četvrtak posle podne pa do petka sredinom dana u košavskom području (Podunavlje) duvaće pojačan jugoistočni vetar koji će u nekoj meri umanjiti osećaj vreline ali reč će biti u toploj vrijanti košave koje će noć ka petku nad ovim delom regiona učiniti ekstremno toplom i ponegde minimum neće pasti ispod 27 stepeni Celzijusa.

- U petak popodne, preko regiona bi se trebalo početi premeštati sve vlažniji vazduh koji bi se u toku noći ka petku prebacio preko Alpa. Danas modeli imaju nešto veću količinu tog vlažnog vazduha te su shodno tome i pojačali signal za destabilizaciju atmosfere. Za sada deluje da bi ona mogla početi nad središnjim predelima regiona već u petak posle podne, a najizražernija bi trebala biti nad delom središnjih predela Hrvatske i BiH, a posebno nad severoistokom BiH, zapadom Srbije i velikim delom Vojvodine gde bi u noći ka suboti moglo biti jakih grmljavinskih pljuskova, lokalnih nepogoda i prolazno olujnog vetra.

- Još će modeli nekoliko dana oscilovati oko snage tog pogoršanja i današnje postavke su tek pretpostavka onoga što bi se u relanosti trebalo dešavati -navodi meteorolog.

Čubrilo dodaje da nas osveženje čeka već u petak.

- Na zapadu regiona maksimum oko 32 stepena Celzijusa, dok bi na istoku i dalje bio i do 38 stepeni Celzijusa. Za vikend svežije uz maksimume od 25 do 29 stepeni Celzijusa,a samo ponegde na istoku i jugu i do 33 stepena Celzijusa - napisao je on.

Bonus video:

00:32

Espreso eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.