SUTRA JE IVANJDAN: Veruje se da NIKAKO ne treba raditi 3 stvari
Ivanjdan, Foto: Printscreen/Ivanjdan

crkva

SUTRA JE IVANJDAN: Veruje se da NIKAKO ne treba raditi 3 stvari

Prema starom verovanju i običaju na Ivanjdan ne treba raditi sledeće tri stvari kako ne biste izgubili novac i privukli lošu sreću

Objavljeno:

Pravoslavni vernici 7. jula proslavljaju rođenje Svetog Jovana Krstitelja, poznatiji kao praznik Ivanjdan. Za ovaj dan vezani su razni običaji i rituali, a neki od njih datiraju i iz staroslovenske mitologije.

Nekada su se na Ivanjdan palile vatre oko kojih se igralo, bralo se cveće i lekovito bilje i primenjivali razni rituali za zdravlje, ljubav i sreću. Uz rituale sa cvećem devojke su predviđale kada će se dogoditi prava ljubav i ko im je suđen, a ujutru su se umivali svežom rosom kako bi prema verovanju cele godine sačuvali zdravlje i lepotu.

Prema starom verovanju i običaju na Ivanjdan ne treba raditi sledeće tri stvari kako ne biste izgubili novac i privukli lošu sreću: Veruje se da ne treba pozajmljivati novac, poklanjati stvari i da ništa ne treba prodavati.

Postojao je običaj da se na Ivanjdan bere cvet koji se naziva Ivan da Marya (ivanjsko cveće) koje se unosi u dom kako bi bio zaštićen od loše enegije, kradljivaca i siromaštva.

Bonus video:

02:45

PROPADA NAM SVETINJA U SRCU SRBIJE: Crkva stara skoro dva veka tone zbog podzemnih voda, meštani u strahu da se ne uruši pred njihovim očima

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.