POZNATO STANJE SRBINA ZARAŽENOG DELTA SOJEM U RUSIJI! Lečenje nastavlja u bolnici, loše je
Korona u Rusiji/Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV

nisu dobre vesti

POZNATO STANJE SRBINA ZARAŽENOG DELTA SOJEM U RUSIJI! Lečenje nastavlja u bolnici, loše je

I član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon upozorava da su novom delta varijantom koronavirusa najviše ugroženi mladi

Objavljeno:

Jedan od dvojice Srba kod kojih je prvo otkriven opasni indijski soj korona virusa po povratku iz Rusije u sve je lošijem stanju i najverovatnije će lečenje morati da nastavi u bolnici!

Reč je o mladiću starom 29 godina, punije građe i nevakcinisanom, koji se sa prijateljem krajem juna vratio sa planinarenja iz Rusije, gde su se zarazili. Na posmatranju je i cela grupa od dvadesetak planinara, kod kojih se dosad nisu ispoljili simptomi virusa.

Stručnjaci upozoravaju da ovakva sudbina može da zadesi i sve druge mlade i nevakcinisane, jer su oni sada prvi na udaru indijske korone.

Teško stanje

Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler apeluje na građane da se ponašaju odgovorno, jer je za obolevanje od delta virusa potrebna minimalna količina virusa.

- Meni je nepojmljivo da sada neko putuje u Rusiju, gde imate najveći broj novozaraženih ikada, rekordan broj umrlih po danu, onda da se vratite i razbolite. Sada ide hospitalizacija, jedan od njih će verovatno morati u bolnicu, a to su mladi ljudi. Ne znam kako da objasnim to šta se dešava s mladima. A, naravno, još su nevakcinisani - napomenuo je dr Šekler i dodao:

- Dovoljno je da manje virusa udahnete, kraće sedite sa nekim ko je zaražen i već postoji mogućnost infekcije. Olakšano je prenošenje, ali onaj ko je vakcinisan on je zaštićen i to je važno da znate. Iskustava iz drugih zemalja govore da će se indijskim sojem zaražavati u 98 odsto slučajeva nevakcinisani i ne znam gde će da se sakriju od virusa. Zato naglasak za vakcine sada treba da bude na uzrastu od 18 do 40 godina.

Predrag Kon
Predrag Konfoto: Printcsreen/Youtube

I član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon upozorava da su novom delta varijantom koronavirusa najviše ugroženi mladi.

- Kada posmatrate kuda će taj virus da ide, jasno je da će ići kroz mlade i one koji su nisu zaštićeni vakcinom. Vidi se jasno pomeranje ka mlađem uzrastu. I ono što se otkriva sada, to je opet kao na samom početku epidemije, to je da su to sada mladi ljudi koji imaju češće kontakte. Na početku su simptomi blaži, ali je zato zaražavanje veće, a samim tim i broj teže obolelih. Postoji bojazan i kada je smrtnost u pitanju, jer i dalje ne može da se tvrdi da je manja smrtnost od novog soja - ističe dr Kon i dodaje:

- Međutim, dinamika svega toga postaje beznačajna kada se zna da su vakcine delotvorne i da su mere iste! U Srbiji još nije dostignut kolektivni imunitet. U Beogradu u kategoriji starijih od 65 godina vakcinisano je više od 80 odsto građana, dovoljno da ovaj soj ne donese probleme kao prethodni.

Zarazna i podmukla

Da je mutirani koronavirus mnogo zarazniji i da ne daje nimalo laku kliničku sliku, smatra i virusolog dr Tanja Jovanović.

- Lakše se širi, napada i mlade osobe. Kod njih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja mirisa i ukusa, već se javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja. Ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju. Zato je imunizacija najvažnija, jer je to jedno moćno oružje za zaustavljanje cirkulacije virusa u populaciji - kaže dr Jovanović i naglašava da 99 odsto trenutno hospitalizovanih u Srbiji nije vakcinisano!

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.