U SRBIJU SUTRA STIŽE SUPSTANCA ZA RUSKU VAKCINU PROTIV KORONE: Radi se o količini za proizvodnju 250.000 doza!
Ruska vakcina Sputnjik V, Foto: Profimedia

SPUTNJIK V

U SRBIJU SUTRA STIŽE SUPSTANCA ZA RUSKU VAKCINU PROTIV KORONE: Radi se o količini za proizvodnju 250.000 doza!

On je istakao da će supstanca redovno pristizati u Srbiju, po dinamici koju su utvrdile srpska i ruska strana

Objavljeno:

Predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović izjavio je da će sutra u Srbiju biti dopremljena supstanca za proizvodnju vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak, saopštio je njegov kabinet.

"Radi se o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju više od 250.000 doza komponente 1. Posle desetak dana, prema najavama ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente 2", rekao je Popović, koji je i ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će Torlak u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina Sputnjik V komponente 1 i komponente 2. Komponente se odnose na prvu i drugu dozu iste vakcine.

On je naveo da će nakon proizvodnje vakcine na Torlaku, po 18 uzoraka od svake serije, biti upućeno na ruski Institut Gamaleja gde će se sprovesti kontrola uzoraka, a posle toga vakcine će moći da budu puštene u promet.

"Očekujemo da se to dogodi u roku od tri nedelje od kada uzorci pristignu u Gamaleju", naveo je Popović koji se trenutno nalazi u Moskvi.

On je istakao da će supstanca redovno pristizati u Srbiju, po dinamici koju su utvrdile srpska i ruska strana, sve do ispunjenja ugovora koji, u početnoj fazi, podrazumeva proizvodnju četiri miliona vakcina.

Bonus video:

02:36

DOKTOR TIODOROVIĆ U USIJANJU DANA: Ovo su simptomi novog soja korone

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.