SMEMO LI DA JEDEMO PEČENJE KAD JE VRUĆINA? Doktorka Ana otkriva kakva treba da bude pravilna ishrana leti!
Pečenje, Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

MEDITERANSKI JELOVNIK

SMEMO LI DA JEDEMO PEČENJE KAD JE VRUĆINA? Doktorka Ana otkriva kakva treba da bude pravilna ishrana leti!

Hranu treba rasporediti na barem tri, četiri obroka, najbolje bi bilo da odmah jedete čim ustanete

Objavljeno:

Pravilna ishrana leti trebalo bi da bude uravnotežena i mediteranska. Ali doktorka kaže da pečenje nije zabranjeno ni po vrućini, sve dok ispoštujete jedan uslov!

Doktorka Ana Jeremić iz Doma zdravlja Voždovac pričala je u Jutarnjem programu o pravilnoj ishrani leti.

Uopšteno, nutricionisti kažu da bi trebalo i kod kuće, i na putu jesti srodnu hranu, dakle ono na šta smo navikli u svom podneblju. Preporuka zdrave ishrane jeste mediteranski jelovnik.

"Sadrži mnogo voća i povrća i bliska je našoj, ako želimo da sačuvamo zdravlje, da nemamo visoke masnoće ili holesterol, trebalo bi tako da jedemo. Kada jedemo pečeno meso, skače pritisak, unosimo mnogo soli, moramo biti umereni. Umetnost ishrane se svede na umerenost i raznovrsnost namirnica. Kada je jako vruće, kada imamo spoljne temperature koje su previsoke, često i nemamo apetit. I ako unesemo veću količinu hrane, sada su i svadbe i druge proslave, postoji prilika da se prejedemo i teško će nam pasti. Bićemo pospani i tromi, bez energije, čak i sutradan", upozorila je ona.

Hranu treba rasporediti na barem tri, četiri obroka, najbolje bi bilo da odmah jedete čim ustanete.

"Što kraći period neka bude između buđenja i prvog zalogaja, naš organizam troši rezerve dok spavamo i ujutru je i mozak gladan, zato je važno ne preskočiti doručak. Pojedite ovsenu kašu sa voćem, pa to je idealno, voće ima proste šećere koji se lako koriste, brzo stižu u krvotok i donose energiju. Užinajte sveže povrće, šargerapu ili nešto drugo, pa humus koji ima vitamine i minerale, sadrži i protein", rekla je ona.

Na pitanje voditelja Predraga Sarape o "prasencetu", na koje su Srbi navikli čak i po vrućini, ovako je odgovorila.

"Proteini izgrađuju organizam, omogućavaju izgradnju mišića. Može prasence sve dok je umereno, ali je bolje kuvana teletina s povrćem ili sosom", rekla je ona.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.